Mikroskopy, svařování laserem nebo levitující nanočástice, tak vypadá výstava v Akademii věd

V budově Akademie věd ČR na Národní třídě najdete i výstavní prostor. Galerie Věda a umění nabízí návštěvníkům jedinečné propojení odborných expozic a uměleckých děl. Aktuální výstava se jmenuje KUK aneb Nástroje poznání a vznikla k 60. výročí založení Ústavu přístrojové techniky AV ČR. "Ta výstava mapuje výzkumy vědců a vědkyň Ústavu přístrojové techniky a jde skrze všechna oddělení, která tam jsou," popisuje kurátorka galerie Tereza Kopecká.

Nejznámějším přístrojem je určitě mikroskop. Díky němu tu můžete poznávat věci v detailech a také se seznámíte s prvním stolním elektronovým mikroskopem. Výstava je výletem z makrosvěta až do světů nano a kvantových technologií. Otestujete si například elektrickou činnost srdce pomocí speciálního programu nebo uvidíte levitující chlazené nanočástice. Celá expozice je i velmi atraktivně graficky ztvárněná. "Všechny nápisy a doprovodné texty k exponátům zpracoval ilustrátor a grafik Tomáš Motal, kterého jsme oslovili na spolupráci," doplňuje Tereza Kopecká.

Výstava KUK aneb Nástroje poznání potrvá až do konce ledna 2018 a je přístupná zdarma. 10. a 25. ledna v 17 hodin jsou pro veřejnost připraveny komentované prohlídky. www.facebook.com/galerievedaaumeni

Výstava se jmenuje příznačně KUK, opravdu tu nakouknete do jiných světů
Kyveta a její podrobný popis
Interaktivní exponáty i podrobné popisky
Výstava KUK aneb nástroje poznání vás provede od makrosvěta až po kvantové technologie


autor:
Spustit audio