Vlakové nádraží ve Lčovicích, známé z filmu Trhák, zachraňuje nový majitel

7. leden 2018

Sedm let snažení o záchranu vlakového nádraží ve Lčovicích na Prachaticku má konečně hmatatelné výsledky. Kromě nadšenců se do boje proti demolici zapojila i obec, která odkoupila zchátralý objekt od státu a prodala jej novému majiteli.

Tomáš Straka plní slib a pustil se do rekonstrukce. V nejbližší době chce položit novou střechu. „Je to vlastně záchrana objektu před zatečením a likvidací. Krovy se zdají být v pořádku, takže snad stihneme v lednu položit celou krytinu,“ popisuje.

Poté plánuje nový majitel opravu interiéru. „Asi první, aby se dalo bydlet, bude přivedení vody a vytvoření takové skromné koupelny. Chceme, aby se tu dalo přespat, vykoupat se a pořádat různé veselice a zábavy nejen pro Lčovické, ale i pro širší okolí,“ říká.

Jeho žena Martina s nadšením plánuje na jaro první nádražácký ples. Na lčovickém nádraží se podle svých slov cítí krásně a trochu dojatě. „Jsem dojatá z toho nadšení lidí okolo nás, jak jsou všichni šťastní, že jsme se pustili do rekonstrukce a zachránili nádraží,“ vysvětluje.

Strakovi se radují, že jim na nádraží zase funguje elektřina. Teď musí zlikvidovat dřevomorku a poradit si s vlhkostí objektu, který unikl demolici.

autor: Václav Malina
Spustit audio