Některé daňové úkony bude na finančních úřadech možné zaplatit kartou

7. leden 2018

Dobrovolné dlužné daně, exekuční platby a správní poplatky. Přesně tyto daňové úkony bude nově možné na finančním úřadě uhradit kartou. Generální finanční ředitelství chce ještě letos nainstalovat platební terminály na přepážky.

Novinku by uvítal například Petr Lazar, majitel kavárny v centru Českých Budějovic. Na finanční úřad se dostane několikrát do roka, třeba kvůli úhradě daně z příjmu nebo z nemovitosti. „Zejména ta daň z nemovitosti je drobná částka, kterou vždycky platím pozdě, protože na složenku prostě zapomenu. Úplně nejlepší by byla možnost platit online, ale rozhodně by se hodilo i placení kartou na přepážce, protože hotovost je komplikovaná,“ říká.

Hosté v jeho kavárně kartou platí běžně. „Dlouho mě štvalo, že se nedá platit kartou u České pošty. To už teď jde, ale je s podivem, že to trvalo tak dlouho. A vím, že před nedávnem zavedli platbu kartou třeba na magistrátu v Budějovicích, to je určitě přínos,“ dodává.

Podobnou zkušenost má i majitel truhlárny Jan Blažek, který se nedávno na přepážce finančního úřadu dostal do svízelné situace. „Musel jsem si jít vybrat hotovost. Potom v zájmu urychlení celého procesu, kdy paní na přepážce neměla na vrácení stokorunu, jsem odběhl doručit dokument a už jsem se tam zapomněl zastavit. Teď se pro tu stokorunu snažím zastavit asi dva měsíce a nedaří se mi to,“ vypráví.

Nejčastější daňové úkony, daň z příjmu a nemovitosti, ale nebude možné kartou uhradit. Podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové by se to úřadům nevyplatilo. „Je potřeba si uvědomit, že jde o zpoplatněnou službu ze strany poskytovatelů platebních terminálů a finanční správa proto musí přihlédnout k nákladům na tyto poplatky,“ uvedla.

Výběrové řízení na poskytnutí platebních terminálů už bylo vyhlášeno. Kdy konkrétně se terminály na přepážkách finančních úřadů objeví, ale zatím není jasné.

autor: mvo
Spustit audio