Petr Honzejk: Miloš Zeman uvádí. Babiš a ČSSD s podporou komunistů. Druhý pokus o důvěru vládě může vyjít

5. leden 2018

Hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše bude jen formálním potvrzením, že tudy cesta k řešení povolebního rébusu nevede. Toleranci menšinového kabinetu ANO zvažují jen komunisté. Sedm dalších stran řeklo Babišovi jasné „ne“, takže jeho vláda důvěru nezíská.

Můžeme tedy už nyní zkusit předpovědět, co bude dál. Miloš Zeman už řekl, že pověří Babiše sestavením vlády znovu. A je pravděpodobné, že prezident nebude v druhém dějství už jen přihlížet, ale bude se sám chtít stát režisérem. Zemanova preferovaná varianta je přitom jasná: Je to menšinová koaliční vláda ANO a ČSSD podporovaná komunisty. A je dost náznaků, že to může vyjít.

ČSSD má v únoru sjezd a ve straně sílí role těch, kteří vidí svět i konkrétní politické kroky stejně jako Miloš Zeman. Už vznikla platforma, která se poněkud teatrálně nazývá „Za záchranu ČSSD“, v níž se angažují lidé jako Michal Hašek, Jiří Zimola, tedy staří známí z lánského puče z roku 2013, kdy se pokusili společně s Milošem Zemanem odstranit z čela strany Bohuslava Sobotku.

Nyní, po volební katastrofě, kterou ČSSD utrpěla ještě částečně pod sobotkovským vedením, jsou zemanovci znovu na koni. Jejich vítězství by znamenalo okamžitý příklon k Andreji Babišovi.

Ale možná ČSSD skočí do náruče Andreji Babišovi tak jako tak. Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka podporu Babišovy vlády v druhém pokusu „nevyloučil“ a mluví o tom, že bude záležet na „programových prioritách“. To je, řekněme, velmi vstřícné vyjádření. V sociální demokracii zjevně začíná převládat názor, že jí nakonec s Babišem, proti kterému před volbami neúspěšně mobilizovala, bude líp.

Budoucí ministr pro lidská práva Jan Chvojka

Dvojí zadostiučinění

Velkou otázkou ovšem je, do jaké míry se tento náhled potkává s realitou. A řekněme rovnou, že některá očekávání vlivných sociálních demokratů o přílišném realismu nesvědčí. Jaroslav Foldyna například napsal, že „sociální demokracie má šanci v roce 2018 vkročit do Strakovky hlavním vchodem“.

Přiléhavější by ale bylo říci, že pokud vejde, tak vchodem pro služebnictvo. Sedmiprocentní strana bude proti třicetiprocentnímu ANO jen vládním apendixem. Ministři Andreje Babiše ji vždy, když se to bude hodit, přehlasují. Jedovatě by se dalo říci, že pokud ČSSD do vlády půjde, může se postupně proměnit v pouhou levicovou platformu v národní frontě Andreje Babiše. A z toho nějaká renesance skomírající strany věru nekouká.

Na druhou stranu připusťme, že pokud si ČSSD domluví s Babišem slušné podmínky, mohli by ji levicoví voliči nakonec odměnit za to, že hájí jejich zájmy efektivněji než v opozici. Jenže k tomu by museli sociální demokraté své úspěchy dokázat prodat a jak se ukázalo v minulém volebním období, právě tohle nepatří zrovna k jejich silným stránkám.

Všechny úspěchy vlády si přivlastnil Andrej Babiš. Opravdu si sociální demokraté myslí, že nyní dokážou fungovat tak, aby je Babiš opět, slovy předsedy Pirátů Ivana Bartoše „nevyžvejknul“, a to tentokrát tak, že definitivně? Inu, hodně štěstí.

Prezident Miloš Zeman

Jak se sociální demokraté rozhodnou, to není jisté. Mírně pravděpodobnější ale je, že u nich převáží tendence „být u toho“. A že Babišova vláda – ve shodě s přáním a prognózou Miloše Zemana – důvěru v druhém pokusu dostane.

Pokud Miloš Zeman bude současně zvolen prezidentem, bude to pro něj hned dvojí zadostiučinění: Strana, která ho před patnácti lety odvrhla, bude opět fakticky jeho. A pokud zvolen nebude, zbude mu alespoň útěcha, že skutečně není úplně špatným prognostikem.

autor: Petr Honzejk
Spustit audio