Týden očima Petra Schwarze: Mocní a jejich čudlíky

6. leden 2018

Evropská komise podala dopředu avizovanou žalobu proti Česku, Polsku a Maďarsku kvůli jejich odmítání podílet se na přerozdělování žadatelů o azyl, první slyšení bude až na konci roku.

Takže pozornost je upřena spíše na dny nejbližší, hned v úterý bude mandátní a imunitní výbor sněmovny hlasovat, zda doporučí vydat premiéra Babiše a jeho pravou ruku Faltýnka k trestnímu stíhání, ve středu pak budou poslanci hlasovat o důvěře vládě.

Zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům OLAF ohledně právě dotací na Čapí hnízdo si sice přečíst pořád veřejnost nemůže, ale už ji viděli někteří zákonodárci – a předseda sněmovního klubu Pirátů Michálek i předseda klubu TOP 09 Kalousek shodně oznámili, že se v ní hovoří o podvodu.

Premiér Babiš zprávu OLAF číst prý nehodlá, i když by ho zajímat měla. Velice zvláštní je pak jeho opakovaný výrok, že se přece vlastně nic nestalo, protože, „těch 50 milionů je ve farmě“. Chybí tam totiž dodatek „a ta farma je v mém svěřenském fondu“, tedy přeloženo, těch 50 milionů se stalo součástí majetku, který premiér jednou dostane zpátky.

Papež František u příležitosti nového roku vyzval všechny lidi dobré vůle, aby neztráceli naději v lepší svět. Íránská vláda oznámila, že po několika dnech potlačila největší nepokoje proti tamnímu teokratickému režimu za poslední léta, zahynuly při nich desítky lidí, kterým se nelíbilo žít napůl ve středověku.

Premiér Andrej Babiš

Zodpovědnost a pevné nervy

Severokorejský dědičný komunistický diktátor Kim III. popřál v novoročním projevu svým svébytným způsobem vše nejlepší světu a Spojeným státům zvláště – oznámil, že má na stole připravené tlačítko, kterým může kdykoli spustit jadernou válku.

Americký prezident Trump následně svět ujistil, že on má větší a mocnější tlačítko než Kim, není ale jasné, jestli poměřování čudlíků se od nynějška stane novou normou americké zahraniční politiky. Zvláště poté, co komentátoři Trumpa poopravili, že vlastně nemá žádný čudlík, ale místo něj kufřík s kódy, byť jistě větší a mocnější, než Kimovo tlačítko.

Prezidenti vůbec tento týden poutali pozornost. Moldavský ústavní soud dočasně zbavil pravomocí tamního prezidenta Dodona, protože dvakrát odmítl podepsat výměnu sedmi ministrů. Prezident Turkmenistánu Berdymuhamedov, proslulý svým pěstováním kultu osobnosti, zakázal v hlavním městě země Ašchabadu provoz černých aut, protože nemá černou barvu rád - podle nového zákona musí místní své černé vozy přestříkat na prezidentovu oblíbenou bílou nebo stříbrnou.

Nás v České republice čeká už nadcházející týden volba hlavy státu na příštích pět let, tak nezapomeňte, není to sice povinné, ale občanská povinnost to určitě je.

Petr Schwarz

A volte s větším rozmyslem, než jaký předvedla ona nešťastná babička ze severní Moravy, která, jak bylo tento týden zveřejněno, poněkud popletla volbu koření do svátečního svatoštěpánského oběda a místo majoránky nasypala do jídla omylem k léčebným účelům určenou marihuanu, čímž přiotrávila celou rodinu.

Dobrý výběr toho, co vlastně chceme, zodpovědnost a pevné nervy přeje do příštího týdne posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.