Island chce zákonem odstranit platovou nerovnost mezi pohlavími

Island se stal první zemí, která zákonem zakazuje platit mužům za stejnou práci více než ženám, informuje server katarské televize Al-Džazíra. Společnosti a vládní úřady s více než 25 zaměstnanci budou muset získat vládní potvrzení o tom, že splňují požadavky na rovný plat. Zaměstnavatele, kteří platovou rovnost neprokážou, čekají pokuty.

Mechanismus zajišťuje, že muži i ženy mají za stejnou práci stejné platové ohodnocení. Legislativa, podle které by gáže měly být stejné pro muže a ženy, sice platí desítky let, rozdíly v platovém ohodnocení ale stále existují, podotýká Dagny Ósk Aradóttirová Pindová z Islandské asociace pro ženská práva (IWRA).

Rozdíly jsou nicméně už tak menší než jinde ve světě. Podle hodnocení, které sestavuje Světové ekonomické fórum (WEF), je Island posledních devět let genderově nejrovnější zemí. Tato rovnost se posuzuje na základě kritérií jako hospodářské příležitosti, politické postavení nebo zdraví a délka života. Od vydání první takové zprávy v roce 2006 se Islandu podařilo snížit nerovnost pohlaví o zhruba deset procent, čímž je zároveň nejrychleji se zlepšující zemí.

Ostrovní stát se třemi sty tisíci obyvatel má silnou ekonomiku, hlavními zdroji příjmů jsou turismus a rybolov. Novou legislativu podpořila středo-pravicová vláda i opozice. Zastoupení žen v islandském parlamentu je bezmála padesátiprocentní. Islandská vláda hodlá zcela uzavřít platové rozdíly do roku 2020.

Certifikát na rovnost

Podle Aradóttirové Pindové si lidé začínají uvědomovat, že jde o systematický problém, k jehož řešení je třeba nových metod. “Ženy na problém upozorňují už dlouho a myslím, že se nám podařilo zvýšit povědomí veřejnosti. Dostali jsme se do bodu, kdy si lidé uvědomují, že původní zákon není účinný a že je třeba udělat něco víc,” řekla aktivistka Al-Džazíře.

Budova islandského parlamentu (Alþingi)

Deník Independent se snaží o srovnání situace s Velkou Británií. „Nerovný plat je v Británii nelegální, Island ale vyžaduje od zaměstnavatelů proaktivní přístup tím, že si teď musejí o rovnosti platů obstarat certifikát,“ cituje list Sam Smetherovou z ženskoprávní organizace Fawcett Society.

K zemím s nejvyšší genderovou rovností patří Norsko, Finsko, Švédsko a Rwanda. Z celkem 144 zemí se nejhůře v žebříčku Světového ekonomického fóra umístil Jemen. Válkou sužovaná země dosahuje v posledních letech špatných výsledků v oblasti hospodářských příležitostí a hospodářské účasti.

Padesát dva zemí pak podle loňské zprávy spadá pod hranici světového průměru, mezi nimi Čína, Libérie nebo Saúdská Arábie. Jedinou evropskou zemí s podprůměrným výsledkem je Maďarsko, které skórovalo nízko v politickém postavení žen. Ke zlepšení došlo od minulého hodnocení v šedesáti zemích, podotýká server katarské Al-Džazíry.

Spustit audio