Brexit je hloupost a ještě ho můžeme odvrátit, vzkazuje Britům expremiér Blair

Bývalý britský premiér Tony Blair ve čtvrtek varoval britské voliče, že k odvrácení brexitu zbývá čím dál méně času. Odchod z Evropské unie je podle něj hloupostí, která ještě více sníží zbývající vliv Velké Británie ve světě. A vystoupení prý budou ve Spojeném království litovat celé generace.

O vyjádření bývalého šéfa londýnské vlády informuje zpravodajská agentura Reuters.

I více než rok a půl po referendu o brexitu z června 2016 zůstává Velká Británie hluboce rozdělená ohledně svého odchodu z Evropské unie. Ten se má podle plánu současné premiérky Theresy Mayové uskutečnit nejpozději na konci března 2019.

Oponenti i zastánci odluky od evropského bloku se ovšem shodují na jedné věci. A to, že rozvod s Evropskou unií je zřejmě nejdůležitějším geopolitickým krokem jejich země od druhé světové války.

Neshodnou se už ale na tom, jaká budoucnost čeká nejen ekonomiku Spojeného království, která dosahuje objemu dva a půl bilionu dolarů, ale i co přinese brexit pro největší světový obchodní blok, kterým je právě Evropská unie.

Budoucí generace nám neodpustí

Tony Blair, který vedl britskou vládu celou jednu dekádu v rozmezí let 1997 až 2007, má ale jasno. Myslí si, že Británie bude chudší a slabší. Expremiér také britské voliče varoval, že stávající šéfka londýnské vlády Mayová prý doposud nevyřešila žádný z problémů týkajících se statusu Severního Irska po vystoupení z Unie.

„Děláme chybu, kterou současný svět neumí pochopit, a kterou budoucí generace neodpustí,“ cituje Reuters Blairova slova, která publikoval v článku na své osobní webové stránce. Blair v textu dále Britům vzkazuje, že „rok 2018 je poslední šancí utvořit si názor, jestli navrhovaný nový vztah s Evropskou unií je lepší než ten stávající“.

Odchod z Evropské unie se přitom podle Reuters ještě v poměrně nedávné minulosti zdál jako něco stěží představitelného.

Maďarský rodák a americký multimiliardář, finančník a filantrop George Soros

Například ještě 15 let zpátky se britští politici, včetně Tonyho Blaira, hádali nikoliv jestli, ale kdy vstoupit do projektu společné evropské měny euro. A mluvit o odchodu z Unie bylo téma vyhrazené pro euroskeptiky na názorovém okraji obou hlavních politických stran.

Ale ke změně situace došlo vlivem zmatku spojenému s řešením krize v eurozóně, strachu z přistěhovalectví v samotné Velké Británii a také kvůli řadě chybných politických kalkulů bývalého premiéra Davida Camerona.

Voliče ve Velké Británii tyto okolnosti podnítily, aby v červnovém referendu v roce 2016 hlasovali pro brexit. Odchod z Unie tehdy podpořilo 52 procent voličů, setrvat ve svazku s Evropou jich chtělo jen zbývajících 48 procent.

Tony Blair vyzývá k odvrácení brexitu opakovaně, ostatně patří k jeho rozhodným odpůrcům. Ze světových osobností takový postoj zastávají třeba francouzský prezident Emmanuel Macron a americký miliardář maďarského původu George Soros. Oba Velké Británii vzkazují, že si svůj odchod z Evropské unie ještě pořád může rozmyslet.

Nepopulární Blair

Zatím ale není vůbec jasné, jak by mohl být brexit zastavený do doby, dokud jej i nadále budou oficiálně podporovat obě hlavní politické strany ve Velké Británii. Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují jen nepatrnou změnu názoru voličů na brexit.

Stoupenci odchodu z evropského projektu Blaira viní z podkopávání britských jednání s Bruselem a z nerespektování vůle lidí. „Blair a jeho elitářský gang oslabují naši vyjednávací sílu a pozici, a tím poškozují náš národní zájem. A to pokračováním úsilí o oslabení demokracie. Historie jim neodpustí,“ říká Richard Tice, který pomohl založit jednu ze dvou skupin kampaně Leave. Ta britské voliče přesvědčovala, aby v referendu hlasovali pro vystoupení země ze svazku s Unií.

Agentura Reuters připomíná, že Tony Blair je ve Velké Británii nepopulární kvůli někdejší podpoře zahraniční politiky bývalého amerického prezidenta George W. Bushe. Ten se v roce 2003 snažil získat mezinárodní podporu pro invazi do Iráku.

Britové prý na bývalého premiéra Blaira pohlížejí s nelibostí nejen kvůli samotné podpoře válečného tažení do Iráku, ale také kvůli obhajobě, kterou Blair pro vstup země do konfliktu použil. Irácké boje si následně vyžádaly smrt 150 tisíc iráckých civilistů a 179 britských vojáků.

Britský voják v Afghánistánu

Britové chtějí zůstat

Reuters se poté vrací zpět k brexitu. Tony Blair prý úpěnlivě prosil svou mateřskou labouristickou stranu, aby se pod vedením veterána levicového hnutí Jeremyho Corbyna připojila k boji o zastavení britského odchodu.

„Udělejte z brexitu věc náležející ze sta procent Konzervativní straně,“ vyzval Blair. Stávající předseda labouristů Corbyn hlasoval proti členství země v Evropské unii v referendu pořádaném v roce 1975. V roce 2016 ale prý u volební urny podpořil setrvání Londýna v Unii. Jeho oponenti mu ale vyčítají, že se v kampani před referendem neprojevoval příliš výrazně.

Z průzkumu postojů členů hlavních politických stran ve Velké Británii vyplývá, že 49 procent labouristických straníků rozhodně požaduje referendum o podmínkách brexitu a dalších 29 procent uvedlo, že jsou spíše pro než proti takovému referendu, informuje agentura Reuters. V sondě veřejného mínění, kterou si deník Independent nechal vypracovat minulý měsíc, se pak dokonce 51 procent dotázaných vyslovilo pro setrvání Británie v Evropské unii.

autor: thk
Spustit audio