Jak chutná tartar a tataki z tuňáka? Asijské pochoutky ocenila Pavla Tomicová

S herečkou Pavlou Tomicovou bylo u stolu veselo. Na rozhovor a ochutnávku tataráku a tataki z tuňáka dorazila do pražské restaurace AvantGarde. Recept podrobně vysvětlil šéfkuchař Petr Vlásek, takže si můžete dobrotu připravit i doma.

Tartar z tuňáka

500 g čerstvého tuňáka
50 g šalotky
50 g čerstvé pažitky
100 ml sojové omáčky Kikkoman
100 ml olivového oleje
5 g bílého pepře

Postup:

Nejprve si vykrojíme 4 větší obdélníky z tuňáka, které později použijeme na přípravu tataki z tuňáka. Ze zbylého ořezu připravíme tartar. Všechno maso nakrájíme nadrobno.

K nakrájenému masu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, najemno nakrájenou pažitku, olivový olej, sojovou omáčku, opepříme a vše dobře zamícháme

K nakrájenému masu přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, najemno nakrájenou pažitku, olivový olej, sojovou omáčku, opepříme a vše dobře zamícháme.

Tataki z tuňáka

4 obdélníky z tuňáka
20 g soli
5 g bílého pepře
50 g směsi bílého a černého sezamu
trocha olivového oleje

Postup:

Obdélníky tuňáka osolíme, opepříme a obalíme ve směsi černého a bílého sezamu.

Obdélníky opečeme zprudka na troše olivového oleje. Střed tuňáka musí zůstat syrový, to je potom pravé tataki.

Salát s bílou ředkví

200 g bílé ředkve
100 g salátu frisée
snítka kopru
trochu olivového oleje
šťáva z poloviny citronu

Obdélníky opečeme zprudka na troše olivového oleje. Střed tuňáka musí zůstat syrový

Postup:

Bílou ředkev si očistíme, odkrojíme jeden větší špalek a nakrájíme natenko (nejlépe na nářezovém stroji zvaném mandolína). Vzniknou tenké a široké plátky, které pak namočíme do vody s ledem. Tím docílíme toho, že ředkev zkřehne a bude svěží.

Necháme ji odležet asi 20 minut, pak ji vyndáme, natrháme k ní salát frisée a přidáme pár snítek kopru.

Dochutíme až těsně před servírováním trochou citronové šťávy a olivovým olejem. Kdybychom ho dochucovali dříve, ztratila by se křehkost odleželé ředkve.

Petr Vlásek

Petr Vlásek je členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky. Je původem z Prahy. Vystudoval Školu hotelnictví a gastronomie hotelu Internacionál v pražských Dejvicích. Kuchyni v restaurantu AvantGarde vede od léta roku 2016. Jeho podpisem je mezinárodní kuchyně s nádechem Asie. Rád připravuje masa, steaky a ryby. Z jídel má nejraději českou klasiku jako řízky, svíčkovou a kachnu, ale nepohrdne ani asijskými pokrmy.

Petr Vlásek, Naďa Konvalinková, Pavla Tomicová, Patrik Rozehnal

Od té doby, co má děti, šla většina koníčků stranou. Dříve rád chodil na ryby, teď si koupil kolo a začal jezdit na kole i do práce. Občas zajde do posilovny.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.