Proč nejsou k dostání mlýnky na mák? Vyrábělo by se pak snadněji morfium? Ptá se Pavel Maurer

7. leden 2018
Glosa Pavla Maurera

Jedni ho milují a druzí ho nejí nikdy a v ničem. Mák má v našich kuchyních letitou tradici, využívá se pro přípravu nebo jako doplněk jídel. Je bohatým zdrojem mnoha minerálních látek. Zkoušeli jste ho ale namlít sami?

Upekl jsem makovou bábovku s tvarohem a ořechy. Největším problémem bylo umlít si mák! Přestože je u nás všude k dostání, když si jej chcete načerstvo namlít sami, není na čem. Koupit mlýnek na mák je prakticky nemožné. Až mne zachránila sestra z Moravy a věnovala mi jeden starší.

V téhle gastronomii se já moc nevyznám, ale každopádně vím, že naše maková pole jsou pro některé cizince, zvláště Američany, něco tak fascinujícího, jako když jim ukáží Afghánci plánek na výrobu atomové bomby.

Naše maková pole jsou velká a tváří se velmi neškodně. Naše matky a babičky mák velebí. Nedávno jsem si koupil pytlík bio-máku a na titulní etiketě bylo hrdě napsáno: “Závidí nám ho celý svět a naše babičky ho milují. Buchty a koláče s mákem udělají dobře v každé domácnosti”. Já tedy velmi souhlasím! Mák miluji.


Ještě bližší vztah jsem spolu s mákem navázal, když jsem zjistil, že makové mléko obsahuje až dvanáctkrát více kalcia než běžné mléko kravské! Neexistuje rostlina s vyšším obsahem vápníku.

Pro mne, který jsem za svůj život měl dvakrát zlomený malíček u pravé nohy, palec v kloubu u pravé ruky, zápěstní kůstku na levé ruce a natřikrát stehenní kost, kvůli které jsem málem vykrvácel na jednom alpském vrcholu, tak pro mne tahle informace byla jako chorál andělů na nebeském kůru.

Já už ty svoje křehké kosti, jež byly trapně vyživovány nekvalitním mlékem, nezachráním, ale mohu něco udělat pro své děti. A tak jim připravuji k snídani makové mléko a o víkendu melu mák do buchet na sestřině obstarožním makovém mlýnku a modlím se, aby jejich kosti byly pevnější než ty moje.

Co se týká morfia, jednoho z makových derivátů, tak to je asi v jistých situacích velmi užitečné, ovšem už ne na strukturu kostí, ale spíš proti bolesti a nebo na oblbování. Opium, heroin, morfin s mým zamilovaným mákem souvisejí, ale to mne nezajímá!

Maková kuchařka

Mne zajímá vápník, draslík, fosfor, železo, vitmain E, mák jako prevence proti rakovině a že také snižuje krevní tlak, protože mám vysoký krevní tlak, což mě dost rozčiluje!

Vím, že mák je z hlediska drogových dealerů strategickou surovinou. Ale já na ně kašlu, mě prostě chutná mák jaký je a ne jeho jiná varianta. Opium je pro mne skvělá domácí maková buchta se švestkama. Žádné jiné kraviny neberu!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio