České vojáky na misích nejvíc trápí průjem a záněty spojivek, s psychikou bojují Američané, říká psychiatr

Víte, co české vojáky na misích nejčastěji trápí? Jan Vevera ano. Jako vedoucí psychiatr Armády ČR strávil už rok na misích v Afghánistánu. „S psychickými problémy se v práci setkávám mnohem méně než třeba mí američtí kolegové,” říká s tím, že jeden z důvodů je jasný. „Zatímco my jezdíme na čtyř- až šestiměsíční mise, Američané jezdí až na rok.”

V souvislosti s vojáky na misích se v psychiatrických kruzích nejčastěji skloňují dva pojmy: posttraumatická stresová porucha a posttraumatický stresový syndrom. Přestože znějí podobně, označuje každý z nich něco jiného.

„Posttraumatická stresová porucha je psychatrická diagnóza, spočívá v tom, že lidé byli postiženi nějakým život ohrožujícím traumatem, což se projevuje zvýšenou předrážděností a podobně,” popisuje Jan Vevera.

Posttraumatická stresová porucha se přitom na oficiální seznam nemocí dostala relativně nedávno - až po válce ve Vietnamu. „Vědělo se o tom už dřív, ale nerozlišovalo se příliš mezi její akutní a chronickou podobou. Vše se skrývalo pod pojmem ‚shell shock’,” připomíná psychiatr například první a druhou světovou válku.

Čeští vojáci jsou dobře připravení

České vojáky podle něj psychické problémy na misích příliš netrápí. Kromě už zmíněné délky mise v tom podle Vevery hraje roli i stáří vojáků: na rozdíl třeba od Američanů také nejde o devatenáctileté, dvacetileté mladíky.

„Na mise jezdí hotoví, dobře vycvičení lidé. Většinou proto pracuji jako ambulantní lékař, který řeší průjmy a záněty spojivek,” popisuje psychiatr. „Na misích totiž moc nefunguje kanalizace,” vysvětluje.

autoři: lvb , als
Spustit audio