Město Plzeň nechalo nainstalovat další plašičky divoké zvěře

8. leden 2018

Od roku 2016 fungují plašiče v Borském parku v Plzni. A protože se osvědčily, rozhodlo se je město nainstalovat také v parku Homolka na Slovanech. Pomoci mají chránit park i lidi v něm zejména před divokými prasaty, která se odvažují stále dál do parků, až k obydleným územím.

„Ve velkých aglomeracích je černá zvěř problém. Stahuje se sem za jídlem. Dá se říct, že je to neustále marný boj. Město se snaží použít novější technologie, ať už do zařízení, které by mělo odradit černou zvěř, aby šla například do parku, kde je větší počet lidí třeba na procházce,“ řekl primátor města Martin Zrzavecký.

Ve slovanském parku Homolka divočáci ničí trávníky jak v historické části parku, tak na rušných místech přímo u konečné tramvaje číslo 1. V lokalitě je teď 24 plašičů za 380 tisíc korun.

Divočáci se podle správců městské zeleně začali v Borském parku poprvé objevovat v roce 2015. Přicházeli od Valchy podél přehrady a postupovali dál až k soutoku Radbuzy s Úhlavou. Řádili například v Luftově zahradě nebo Borském parku, kde způsobili škodu za statisíce. V roce 2016 se tedy město rozhodlo, že v Borském parku vybuduje ultrazvukové plašiče.

V Borském parku plaší divočáky 27 sloupků

„Zatímco v předchozích letech tam opakovaně docházelo k poškozování centrální travnaté plochy černou zvěří, v roce 2017 tam škod na trávníku výrazně ubylo a ultrazvukový systém se ukázal jako funkční," řekl náměstek primátora Petr Náhlík.

Plašící zařízení tvoří sloupek s reproduktorem, který vydává frekvenčně různorodé zvukové signály v ultrazvukové hladině. Lidské ucho je neslyší, pro citlivý sluch divokých zvířat jsou ale velice nepříjemné. Sloupky tvoří linii a jsou od sebe vzdáleny tak, aby se dosah zvuku z reproduktoru překrýval. Pro divoká prasata je nepříjemné takovou neviditelnou hranici překročit.

autor: jik
Spustit audio