Ježíškova vnoučata pokračují. Chceme splnit sto procent přání, říká vedoucí projektu Martin Ondráček

Zabijačka, porcelánový hrníček, gramofon, ale také let letadlem, setkání s Karlem Gottem a Jiřinou Bohdalovou, návštěva divadla, a dokonce i požehnání od papeže Františka ve Vatikánu. To všechno a tisíce dalších přání opuštěných seniorů už splnili lidé v projektu Ježíškova vnoučata. Projekt, který jsme spustili 13. listopadu, ale nekončí ani po Vánocích. „Dokud budou na webu přibývat a plnit přání, tak pokračujeme,” říká vedoucí projektu Martin Ondráček.

Do projektu Ježíškova vnoučata se už zapojilo 584 domovů a vyplnilo se 13 651 přání, což je 97 procent. „Dvě procenta se právě teď plní a jedno procento zůstává nesplněno. Organizační výbor teď jedná se sponzory, abychom mohli přání splnit stoprocentně,” popisuje Martin Ondráček.

„Například na Slevomat.cz jsme vybrali dva a půl milionu korun, to je hodně mechanických a elektrických invalidních vozíků, ale i polohovacích postelí a křesel,” vypočítává s tím, že řada sponzorů a lidí pochopila, že právě tohle jsou dárky, které významně zlepšují životní podmínky starých lidí.

„Řada lidí se v rámci projektu na drahé dárky dokonce skládala, například ve skupinách na Facebooku,” dodává k tomu. Připomíná ale i další rozměr celé akce. „Pochopili jsme, že největší věc, kterou člověku můžeme dát, je náš vlastní čas.”


Dobro je kolem nás a je ho víc, než jsme si uměli představit.MARTIN ONDRÁČEK

Vzpomínková akce

Ježíškova vnoučata ovšem přinesla i smutné okamžiky - to když se někteří ze seniorů splnění svých přání už nedožili. Český rozhlas se proto zúčastní speciální vzpomínkové akce. „Na přelomu ledna a února se v chrámu sv. Víta koná zádušní mše za všechny ty, kdo už s námi nejsou,” říká Martin Ondráček.

Do projektu Ježíškova vnoučata se stále mohou přihlásit další domovy pro seniory, stačí napsat mail na vnoucata@rozhlas.cz. „Dobro je kolem nás a je ho víc, než jsme si uměli představit,” uzavírá Martin Ondráček.

autoři: jch , als
Spustit audio