Západočeskou metropolí dnes projíždí tříkrálová tramvaj. Veze i Tři plzeňské krále

8. leden 2018

V Plzni opět po roce jezdí tradiční Tříkrálová tramvaj, která kromě běžných cestujících veze i primátora Martina Zrzaveckého, biskupa Tomáše Holuba a hejtmana Josefa Bernarda. Ti, stejně jako loni, pomáhají vybírat peníze do sbírky.

„V České republice je organizováno velké množství sbírek a jen málokterým z nich se opravdu věří. Právě Tříkrálová sbírka je na prvním místě v důvěryhodnosti, což dokazuje i fakt, kolik se vybere v Plzni a plzeňském regionu peněz. Jsem moc rád, že mohu podpořit již 18. ročník této sbírky,“ řekl primátor Martin Zrzavecký.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky opět pomůže například lidem bez domova, seniorům nebo nemocným. V Plzni na sbírku dohlíží kromě diecézní charity i charita městská. „Z vykoledovaných peněz zůstává 65 procent v místě výběru, dalších 15 podpoří projekty v rámci plzeňské diecéze, 10 procent jde na humanitární pomoc v zahraničí, pět procent zůstává na centrální úrovni Charity České republiky a pět procent je určeno na režii sbírky,“ uvedl ředitel Městské charity Plzeň Pavel Janouškovec.

Sbírka opět pomůže potřebným

V letošním roce sbírka podpoří například Dům seniorů v Boru u Tachova nebo Základní školu v Chotíkově, kde jsou žáci ze sociálně znevýhodněného prostředí s lehkým mentálním postižením. Peníze poputují i na podporu sociálně terapeutických dílen sv. Josefa v Domažlicích a Meclově. Dočká se i projekt Domov pro matky s dětmi v tísni - Havlovice nebo mobilní hospic pro Tachovsko. Peníze vybrané v obci Žákava pak pomůžou vážně postiženému dítěti přímo v této vesnici na jižním Plzeňsku.

Tříkrálová tramvaj bude dnes jezdit až do 17:30. Jízdu zpestří cestujícím několik muzikantů a jízdné je zdarma. Uvnitř historického vozu z roku 1956 pak lidé můžou přispět do tříkrálové sbírky.

autoři: jnm , jik
Spustit audio