Ukrajina chce zpět privatizovaný Ukrtelecom. Kypr kvůli tomu zmrazil majetek oligarchů

Soud na Kypru vydal příkaz ke zmrazení 820 milionů dolarů v aktivech, která drží Rinat Achmetov, nejbohatší muž Ukrajiny. K opatření došlo v rámci soudního procesu o největší ukrajinskou telekomunikační společnost Ukrtelecom.

Informuje o tom deník Financial Times.

Časopis Forbes loni odhadl Achmetovovo bohatství na 4,6 miliard dolarů. Drží aktiva v odvětvích zahrnujících uhlí, ocel, výrobu energie, telekomunikace nebo fotbalový klub Šachtar Doněck. Soudní verdikt by teď mohl ovlivnit i jeho vlastnictví bytu v londýnské čtvrti Knightsbridge. Když nemovitost kupoval, jednalo se o vůbec nejdražší soukromé bydlení v celém Spojeném království.

Kyperské rozhodnutí znamená, že tři z pěti nejbohatších ukrajinských oligarchů teď mají zmrazená aktiva různých velikostí. V nesouvisejícím případu dal minulý měsíc soud v Londýně pokyn k blokaci více než dvou a půl miliardy dolarů, které patří Igoru Kolomojskému a Gennadiji Bogoljubovi. A to v souvislosti s téměř úplným kolapsem PrivatBank v roce 2016. Oba muži tuto největší ukrajinskou komerční banku tehdy vlastnili.

Zájmy ukrajinských oligarchů jsou tak vystaveny tlakům ze strany soudních sporů a vyšetřování, ale i kvůli špatné ekonomické situaci, která na Ukrajině trvá od prodemokratické revoluce z roku 2014. Ta vedla k odstranění prezidenta Viktora Janukoviče, následně však i k anexi Krymu Ruskem.

Privatizace bez peněz

Soud v Nikósii rozhodl o Achmetovovi a devíti dalších aktérech už na konci prosince. Kopii tohoto rozhodnutí pak Financial Times získaly od žalobce, kterým je společnost Raga. Tato firma se už dlouho z Achmetova a dalších snaží dostat plnou výši platby za prodej operátora pevných linek Ukrtelecom.

Raga tvrdí, že telekomunikačního obra prodala Achmetovovi v roce 2013 za 860 milionů dolarů, ale že jí bylo zaplaceno okamžitě jen 100 milionů a dál už nic. Na základě rozhodnutí kyperského soudu teď smí žalovaní volně nakládat s jejich majetkem jen za podmínky, pokud vždy na účtech zůstane alespoň 820 milionů dolarů, což je částka, kterou od nich chce Raga získat.

Raga už loni v červnu vyhrála u arbitrážního soudu v Londýně nad jednou z Achmetovových společností v jiném, ale velmi podobném případu. Achmetov teď oznámil, že s kyperským rozhodnutím nesouhlasí a bude ho rozporovat.

Rinat Achmetov

Není ještě úplně jasné, jak zablokování aktiv ovlivní oligarchova práva na Ukrtelecom. Jeho vlastnictví bývalé státní společnosti je také zpochybňováno ukrajinskou vládou, která se s pomocí soudů snaží společnost opět znárodnit. A to na základě toho, že závazky, které původní privatizací vznikly, údajně nebyly dodrženy.

Prezidentovi muži

Tento případ může také potencionálně ovlivnit jiného ukrajinského oligarchu Dmytra Firtaše, který momentálně žije v exilu v Rakousku, kde čeká na rozhodnutí o případném vydání do Spojených států kvůli obvinění z korupce.

On sám takové obvinění odmítá. Jeho společnosti, skupině DF, prý dluží Raga 300 milionů dolarů, protože DF údajně částečně financovala privatizaci Ukrtelecomu, uvádí Financial Times.

Ukrtelecom byl v roce 2011 privatizován pomocí tendru, kdy byl prodán vídeňské investiční skupině Epic za 1,3 miliardy dolarů. V té době měli jak Achmetov, tak i Firtaš politickou podporu tehdejšího proruského ukrajinského prezidenta Janukoviče.

O zapojení oligarchů s napojením na Janukoviče do původní privatizace Ukrtelecomu se už dlouho spekulovalo. Jasné informace nicméně vypluly na povrch až s požadavky společnosti Raga a následným soudním procesem. Rozhodnutí londýnské arbitráže z června 2017 ukázalo, že skupování Ukrtelecomu Achmetovem začalo již v roce 2012 na „vyžádání“ Janukoviče.

Kyjevský odvolací obchodní soud minulý měsíc potvrdil rozsudek, podle kterého bude Ukrtelecom znárodněn. Skupina SCM, kterou vlastní Achmetov, následně uvedla, že se proti tomuto rozhodnutí dále odvolá a podnikne „všechny procesní kroky k ochraně svých práv,“ uzavírají citací Financial Times.

autor: per
Spustit audio