Trump neudrží pozornost a trpí demencí, bojí se jeho poradci podle autora kontroverzní knihy

Michael Wolff, autor knihy „Ohnivá zloba: Uvnitř Trumpova Bílého domu“, popisuje amerického prezidenta jako zbohatlíka, kterému to nešlo ve škole. Ve své knize tvrdí, že mnoho poradců Donalda Trumpa se obává, že prezident trpí poruchou učení, ADHD neboli poruchou pozornosti, či že se u něj dokonce projevuje rané stádium demence.

Informuje o tom britský deník Independent.

„V Bílém domě to hodně řeší: jeho neschopnost přečíst jednu stránku nebo odstavec. Není ani schopen sledovat PowerPoint.“ prohlásil Wolff o Trumpovi v rozhovoru pro nedělník Mail on Sunday. Dodal, že se prý dokonce spekuluje, jestli Trump vůbec umí číst.

Wolffovo prohlášení přišlo poté, co americký prezident na Twitteru zaútočil na své kritiky, kteří tvrdí, že není schopen vést Spojené státy. Trump o sobě prohlásil, že je „jako vážně chytrý“ a k tomu navíc „velmi stabilní génius“. Šéf Bílého domu dodal, že kritici se snaží jen vytvářet problémy z jeho inteligence v době, kdy se ani po roce vyšetřování nepovedlo nalézt důkazy o ovlivňování voleb Ruskem.

Na tiskové konferenci Trump, který má bakalářský titul z Pensylvánské univerzity, také prohlásil, že chodil na nejlepší z nejlepších vysokých škol. „Byl jsem skvělý student, absolvoval jsem, vydělal miliardy dolarů, stal se jedním z nejlepších byznysmenů, šel jsem do televize a 10 let jsem byl neuvěřitelně úspěšný, jak jste asi slyšeli, kandidoval jsem na prezidenta a hned napoprvé vyhrál,“ cituje Trumpa Independent.

Nezpůsobilý k velení

Jak ale píše server španělské listu El País, Trumpova reakce na Twitteru mnoho uklidnění nepřinesla. Dokazuje prý, že prezident není schopen zůstat klidný, když je vystaven kritice, je neuvěřitelně sebevědomý a má potřebu to dokazovat. Tyto jeho rysy připouštějí i někteří Trumpovi spojenci.

Jeho političtí protivníci ale varují, že takové chování může být nebezpečné u někoho, kdo rozhoduje o nasazení jaderných zbraní. Někteří psychiatři dokonce poukázali na to, že Trump není způsobilý k velení.

Michael Wolff, autor kontroverzní knihy o Trumpovi

Brandy Leeová, forenzní psychiatrička medicíny na Yaleově univerzitě, je editorkou knihy s názvem „Nebezpečný případ Donalda Trumpa“, ve které se 27 psychiatrů a expertů zabývá prezidentovým duševním zdravím. Expertka tvrdí, že obavy jsou skutečně velké.

„Musíme si to jasně říct: Trump představuje nebezpečí, projevuje známky násilí a přitažlivosti ke zbraním a válce,“ řekla Leeová.

Trump neuklidňuje

Její slova následně měla velký dopad na americká média i na deset kongresmanů, z nichž všichni až na jednoho jsou Demokraté. Ti Leeovou asi před měsícem pozvali do Washingtonu, aby svou tezi více vysvětlila, přibližuje El País.

Podle Wolffa se ale spekuluje o tom, jestli Trump netrpí příznaky počáteční demence. Podle něj to může být i nedostatek spánku nebo věk, nicméně jsou prý i jiné možnosti. „Všichni kolem něj si myslí, že se jeho stav za poslední rok zhoršil, jeho schopnost udržet pozornost se zkrátila, jeho vyjadřování je stále podivnější“, cituje Wolffa Independent.

Jak dodává El País, Wolffova kontroverzní kniha, která vyšla v pátek a v níž je prezident popisován jako megaloman a člověk neschopný udržet pozornost a podléhající svým impulzům, je už jen špičkou ledovce. A Trumpova opětovná rozčílená reakce podle španělského serveru situaci nijak nezklidnila.

autor: per
Spustit audio