Thomas Kulidakis: Programové prohlášení vlády coby PR pro voliče

9. leden 2018

Vláda premiéra Andreje Babiše představila programové prohlášení, s nímž chce ve středu 10. ledna požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu. Tento krok je nezbytný, aby se stala vládou plnohodnotnou, tedy v souladu s českým ústavním pořádkem vládou schválenou zvolenými zástupci lidu v zákonodárném sboru země.

Z dosavadních vyjádření Andreje Babiše jasně zní smíření s momentálním stavem věcí. Tedy že jeho první pokus vyzní z hlediska získání legitimity vládní existence do prázdna. Obdobně se vyjádřily také ostatní politické strany s výjimkou českých komunistů, kteří prý ještě případnou podporu zváží.

Ale i pokud bude první pokus neúspěšný, může první programové prohlášení šéfovi hnutí ANO dobře posloužit v udržování obliby veřejnosti. Minimálně část jeho voličů, která k hnutí ANO přešla od tradiční levice, se totiž mohla cítit zhrzena touhou Andreje Babiše ustavit vládu s deklaratorně pravicovou a konzervativní ODS.

Pro bývalé voliče komunistů a sociálních demokratů ovšem programové prohlášení obsahuje jak zvyšování důchodů, tak například jízdné zdarma ve vlacích pro studenty a seniory nebo sociální bydlení a boj s lichvou.

Cestování vlakem

Jak sliby přetavit v realitu

Pro voliče pravicového ražení jistě může libě znít investiční plán, který může pomoci firmám, společnostem i pracovníkům rozmnožit bohatství podílem na projektech ze státních financí. Řadu občanů jistě potěší i plán výstavby bytů. Protože otázka bydlení je obzvláště ve velkých městech stále palčivější problém.

Aktivní role v Evropské unii, kde bychom se měli údajně stát konstruktivní silou, která nabídne i vlastní návrhy řešení místo věčného odmítání nebo přijímání hotového, je určitě také potřeba. Může potěšit proevropskou část veřejnosti i ty, kteří si přejí aktivnější roli země v evropském spolku. Koho naopak nepotěší přihlášení se k členství v Evropské unii, ke kterému podle Babiše není alternativa, je jasné.

Ale tato část voličstva se musí smířit s tím, že si je hnutí ANO vědomé zahraničně politických a ekonomických dopadů případné spolupráce s protievropskými hnutími. I proto nejspíš odmítl přijmout SPD do vlády výměnou za podporu ve sněmovně.

Potěšit je ale může plán obecného referenda. Za zmínku dále také stojí zvyšování výdajů na obranu. Je to náš závazek v rámci Severoatlantické aliance, jen nesmí mít formu nakupování pro samotné nakupování. V obecné rovině se ale jedná také o v zásadě nekonfliktní.

Thomas Kulidakis

Programové prohlášení jednobarevného kabinetu Andreje Babiše je zkrátka a dobře poměrně dobře přijatelný plán, v němž se může najít téměř každý. Vzhledem ke skutečnosti, že ale i podle samotného premiéra, prezidenta a ostatních stran nemá tato vláda prozatím šanci na úspěch, je možné se na dokument dívat následující optikou.

Jedná se o zdařilý PR text, pomocí něhož šéf hnutí ANO může ukázat veřejnosti, jak by vládl, kdyby vládl sám, kdyby získal svých vysněných 50 procent hlasů voličů. Pokud by ovšem Andrej Babiš přece jen důvěru napoprvé získal, s velkorysým vládním prohlášením může čelit podobným problémům, jako vlády před ním. A to, jak sliby přetavit v nezpochybnitelnou realitu.

autor: thk
Spustit audio