Policie viní šest lidí v souvislosti s poradenstvím Škody JS, jde o „jaderný“ byznys

9. leden 2018

Národní centrála proti organizovanému zločinu obvinila šest lidí ze zpronevěry a krácení daní kvůli proplácení poradenských služeb firmou Škoda JS, a to v souvislosti s obchody na Ukrajině. Na webu pražského vrchního státního zastupitelství o tom informoval dozorující státní zástupce Ondřej Trčka.

Z právní kvalifikace vyplývá, že kriminalisté šestici viní ze zpronevěry se škodou přesahující pět milionů korun. Obviněným tak hrozí pět až deset let vězení. Trčka uvedl, že s ohledem na vyšetřování a zájem na objasnění věci nebude v současné době poskytovat žádné další informace. Policie zahájila trestní stíhání 2. ledna.

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, dodává technologie pro jadernou energetiku. Kromě výroby dílů jaderných elektráren se zabývá také řízením projektů. Podílí se na výstavbě, provozu a modernizaci elektráren v ČR, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Finsku, Arménii a na Ukrajině.

Na sklonku roku 2014 provedli ve firmě razii policisté. Došli si pro listiny, jejichž zajištění si vyžádaly švýcarské justiční orgány. Deník Právo poté napsal, že Švýcarsko firmu podezírá z uplacení ukrajinského člena parlamentu, konkrétně předsedy parlamentní komise pro energetiku Mykoly Martynenka, za zprostředkování zakázek.

zdroj: ČTK
Spustit audio