Vrch Rudný u Jihlavy měl na vrcholu rozhlednu. Zbylo z ní jen osmiboké torzo

9. leden 2018
Česko – země neznámá

Každý rok přibývají na území České republiky nové rozhledny, až se zdá, že snad každé větší město si můžete prohlédnout z výšky. Svoji rozhlednu měla kdysi i Jihlava, krajské město Vysočiny. Na vrchu Rudný ovšem už skoro 80 let stojí jen kamenné torzo její základny.

Přesto je i dnes Šacberk oblíbeným turistickým cílem. A teď v zimě funguje navíc na svahu Rudného sjezdovka s vlekem. A to vše v dosahu městské hromadné dopravy.

K vrchu Rudný můžete dojít několika cestami. Nejjednodušší vede od zastávky městské hromadné dopravy u restaurace U Lyžaře. Mnohem zajímavější je ale vydat se Hornickou naučnou stezkou, která začíná u Domova seniorů v jihlavské části Lesnov. I tady zastavuje městský autobus.

Hornická stezka vede lesem a jednotlivá zastavení ukazují místa, kde se ve středověku těžilo stříbro. Jednu ze zastávek představuje vrchol Rudného, kterému Jihlavané dodnes říkají Šacberk – z německého Schatzberg, což v překladu znamená hora pokladů. Samozřejmě existují pověsti, že v Rudném nějaký poklad byl, nebo dokonce dodnes je.

Na vrcholu dnes stojí torzo bývalé rozhledny. Je to už druhá stavba na tomto místě. První vznikla už v roce 1853 a byla dřevěná. V roce 1870 ji ale bohužel zcela zničila vichřice. Staré záznamy říkají, že pár dní před vichřicí byla nad Jihlavou vidět polární záře.
Druhá rozhledna vznikla v roce 1907 a měla osmibokou kamennou základnu. V roce 1940 vyhořela a od té doby stojí na vrcholu Rudného jen její kamenný zbytek. Objevilo se už několik snah o rekonstrukci, žádná ale zatím neuspěla.

Šacberk je tradičním místem novoročních setkání turistů

Dříve klidné místo ožívá v posledních letech v zimním období díky sjezdovce s lyžařským vlekem. Nachází se na severní straně svahu, což znamená, že sníh na sjezdovce vydrží často až do května. Je samozřejmě uměle zasněžovaná a má pohodlné zázemí, kde se mohou občerstvit nejen lyžaři, ale i turisté na procházce jihlavskými lesy.

Spustit audio