Vesnice Květov má nejen půvabné jméno. Honosí se i poetickým selským barokem

9. leden 2018
Česko – země neznámá

Jen pár kilometrů od známého jihočeského hradu Zvíkova leží dovedně ukrytá vesnice Květov. Má jen něco přes sto obyvatel. Z jedné strany ji obklopují hluboké lesy Rukávečské obory, z druhé strany ji od frekventovaných turistických tras odděluje Orlická přehrada. A přitom má Květov co nabídnout.

V roce 1904 se na světové výstavě v americkém Saint Louis prezentovaly Čechy secesním pavilonem Jana Kotěry. Avantgardní stavba svou strohou fasádou ohlašovala nástup střídmého kubismu.

Ve stejném roce vypukl v malé jihočeské vesničce jménem Květov mohutný požár. Popelem lehla řada domů, a tak místní povolali zednického mistra z nedaleké Kučeře, aby jim usedlosti postavil znova. Namísto experimentování vsadil na prověřené vzory. Vznikl tak soubor několika statků, postavených ve stylu selského baroka, stejných, jaké se stavěly už o sto let dřív. Dnes jsou tyto unikátní domy zapsány jako památková rezervace ve státním seznamu lidové architektury.

První zmínka o Květovu pochází z 15. století. Vedle zmíněných barokních statků na návsi se na katastru obce nacházejí dvě podstatně starší památky. Severně od vsi najdete na mírném vršku renesanční kostelík svatého Jana Křtitele, směrem k vltavskému údolí pak v jádru románský kostel svatého Bartoloměje. Ten stál původně ve vesnici Červená, během budování Orlické přehrady byl ale rozebrán a znovu postaven o něco výš, aby se vyhnul zatopení.

I některé domy, které nejsou památkově chráněné, mají své kouzlo

Květovu se bohužel vyhýbají turistické trasy, i když ke kostelu svatého Bartoloměje vede povltavská, červeně značená trasa Orlík - Podolsko. Proto je dobré se na návštěvu Květova vybavit mapou.

autor: Filip Černý
Spustit audio