Účast KLDR na olympiádě snižuje riziko provokace nebo teroristického útoku, říká koreanista

9. leden 2018

Severokorejští sportovci budou startovat na zimní olympiádě v Jižní Koreji. Spolu s nimi dorazí i delegace fanoušků. Obě země se na tom dohodly na první schůzce po více než dvou letech. Soul dokonce navrhuje, aby sportovci obou národů na zahajovací ceremoniál nastoupili společně, což se stalo naposledy v roce 2006. Vyjednávači se sešli v demilitarizované zóně na společné hranici. Na obou stranách jednacího stolu sedí pětice vysokých státních úředníků, kteří průběžně informují vůdce obou zemí.

„Jednací místnost v takzvaném Mírovém domě je prošpikována mikrofony, které zachycují každé slovo, aby nedošlo k nedorozumění,“ popisuje zpravodaj Českého rozhlasu David Jakš. Rozhovory nejsou časově ohraničeny, hlavním bodem je však účast na olympiádě, která začíná 9. února. Obě strany ale mají i další témata.

Podle některých kritiků se Severní Korea v jednáních snaží získat čas ke zdokonalení svých nukleárních zbraní. Koreanista Tomáš Horák ale připomíná, že nabídka přišla z Jižní Koreje, která stojí o to, aby se olympiády zúčastnili i sportovci ze severu.

„Kladná reakce je možná dána načasováním olympiády, protože KLDR se podařilo získat jaderné zbraně a nyní je opět prostor pro jednání mezi oběma stranami,“ soudí expert z Ústavu dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Pro Jižní Koreu má prý účast severokorejských sportovců vedle symbolického i praktický význam. Snižuje se tím totiž riziko provokace, nebo dokonce teroristického útoku ze strany KLDR.

Lze nyní očekávat zlepšení vzájemných vztahů? „Určitě by to mělo změkčit vyostřenou rétoriku poslední doby. V posledních měsících jsme byli svědky nevybíravých útoků z obou stran, o vojenské eskalaci se mluví tak dlouho, až roste nebezpečí, že by k ní opravdu mohlo dojít,“ dodává Horák, podle nějž je pro Jižní Koreu jakékoli vojenské řešení nepřijatelné.

autor: rkr
Spustit audio