V Bechyňské bráně v Táboře vznikne nová muzejní expozice

9. leden 2018

V Táboře začíná naplno rekonstrukce jedné z nejstarších architektonických památek. V Bechyňské bráně, která je společně s věží Kotnov součástí bývalého opevnění města, vznikne nová expozice.

„Využita budou všechna nadzemní podlaží, i ta, která dosud použita nebyla. Zahrnuje to velice zajímavý prostor v přízemí, kde je vidět rostlá skála, která vystupuje z terénu a na níž je zčásti objekt Bechyňské brány založen,“ vysvětluje ředitel Husitského muzea Jakub Smrčka.

Expozice budou i v dalších třech patrech Bechyňské brány a změní se také ztvárnění jednotlivých pater Kotnovské věže. „Návštěvníci, kteří jdou na věž, se budou moci něco dozvědět přímo o významu té věže jako zařízení pro obranu města, a to v různých dobách,“ dodává Jakub Smrčka.

Na věži se pak objeví nový grafický rozcestník, který návštěvníky seznámí s tím, co v okolní krajině vidí. Z Kotnova je totiž vidět například hrad Choustník nebo starobylý Kostelec.

Nová expozice zaměřená na historii Tábora a jeho okolí umožní představit i poslední poznatky, které například přinesl nedávný archeologický průzkum při odbahňování údolní nádrže Jordán.

Expozice v Bechyňské bráně proto začne právě připomínkou pravěkého osídlení, aby si lidé mohli uvědomit kontext, ve kterém později vznikalo středověké město, i možnosti, které krajina kolem Tábora dávala našim předkům. „Další tematickou a historickou vrstvou bude založení Tábora Vítkovci v době Přemysla Otakara II., další výstavba a budování hradu a později samozřejmě také opuštění tohoto místa,“ dodává Jakub Smrčka.

Stěžejní částí expozice bude období 15. století, které zahrnuje husitskou etapu historie města. „Vojenská pevnost a ležení se postupně stávaly městem a po husitských válkách se transformovaly ve skutečné pozdně středověké řemeslnické a měšťanské centrum. Tábor dokonce získal práva královského města od samotného Zikmunda Lucemburského, svého největšího nepřítele,“ připomíná ředitel muzea.

Náklady na celý projekt činí 15 milionů korun. Z toho 85 procent získalo město z grantu Evropské unie zaměřeného na revitalizaci a zatraktivnění památek. Nové expozice návštěvníci poprvé uvidí na jaře 2019.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio