Babiš slibuje jízdné zdarma. Znamenalo by přeplněné vlaky a pokles kvality, varuje ekonom

9. leden 2018

Cestování vlakem zdarma pro důchodce a seniory. Ve svém programovém prohlášení to slibuje menšinová vláda premiéra Andreje Babiše, která bude ve středu žadat Sněmovnu o důvěru. „Stálo by to řádově stovky milionů, osobně se domnívám, že by se to blížilo miliardě. Záleželo by ale na výši kompenzace,“ říká Martin Kvizda, proděkan Ekonomicko-správní fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

Změna by logicky znamenala zvýšení počtu cestujících, a to zejména na nejvytíženějších linkách. „Tato plošná opatření jsou nebezpečná v tom, že příliš nepomůžou málo vytíženým linkám, a naopak značně zatíží ty páteřní, jejichž kapacita je dnes již vyčerpána,“ upozorňuje.

To podle zkušeností ze zahraničí vede k tomu, že přeplněné vlaky začnou odrazovat platící cestující a z přepravní služby se stane služba sociální. Je také otázka, zda by se opatření týkalo i soukromých dopravců, nebo jen státních drah, jako je tomu třeba na Slovensku. „Kvůli tomu například záhy skončil Regiojet na lince Bratislava-Košice,“ uvádí Kvizda.

Jízdné zdarma by ale nemusely vítat ani České dráhy. Na první pohled se mohou tyto zaručené dotace zdát výhodné, vedlo by ale k deformaci trhu. „České dráhy se dnes snaží konkurovat nejen cenou, ale především kvalitou služeb. Byl by to krok zpět,“ uzavírá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.