V Čechách zima na blátě, na Sahaře se sáňkuje. Brána do pouště je pod sněhem

Al Aïn Séfra, malé město v alžírské provincii Naáma nazývané také „Branou do pouště“, zasypal sníh čtyřiceticentimetrovou pokrývkou. Způsobil dopravní kolaps a bez mála pětatřicet tisíc obyvatel se mohlo pokochat malebným portrétem nedalekých zasněžených dun.

Al Aïn Séfra, město velké asi jako Cheb, se nachází ve výšce 3 280 metrů nad mořem a je obklopeno pohořím Atlas. Navzdory své nadmořské výšce je však sníh ve městě vidět jen výjimečně. Běžné teploty se tam v lednu pohybují mezi 6 a 12 stupni Celsia. Nyní je tam však teplota kolem nuly. Podle mluvčího kanceláře Met byl studený vzduch během předešlého víkendu zatlačen na jih do severní Afriky v důsledku vysokého tlaku v Evropě, což způsobilo, že se chladné počasí rozšířilo směrem na jih více, než je obvyklé.

V oblasti provincie Naáma, jejíž klima se vyznačuje horkým létem a chladnou zimou, napadl sníh za posledních čtyřicet let již počtvrté. V roce 1979 sníh vydržel jen půl hodiny, pak skoro čtyřicet let nic až do konce roku 2016, kdy napadl lehký sněhový poprašek. Jenže hned měsíc poté - loni v lednu - nasněžilo skoro půl metru a potřetí (za něco málo víc než rok) přišla nynější sněhová nadílka.

Ještě do nedávna by se dalo říci, že tamější obyvatelé mohli vidět sníh tak jednou za život, a ve snu by je nenapadlo uvažovat o koupi takových věcí, jako jsou saně nebo sněžné pluhy. Ve světle zkušeností s řešením dopravních potíží, kdy loňská sněhová nadílka stejně jako letos způsobila chaos s cestujícími uvízlými v autobusech na zledovatělých silnicích a sáňkovalo se na igelitových pytlích, by o koupi sněžné techniky a sáněk pro děti, mohli obyvatelé Brány k Sahaře už začít vážně přemýšlet.

autor: onh
Spustit audio