Pečený losos
V rodině paní Olgy z Karviné mají rádi ryby. A jedním z nejoblíbenějších a zároveň nejjednodušších a nejrychlejších receptů je u nich pečený losos. Ten může být navíc pokaždé trochu jiný, podle toho, jaké bylinky použijeme. Můžeme ale také použít bylinkové máslo, pokud chceme mít recept co nejjednodušší.
Suroviny:
- čerstvého lososa vcelku (cca 200 g na osobu)
- mořská sůl
- máslo a bylinky (nebo bylinkové máslo)
- olivový olej pro pečení
- šťáva z jednoho citrónu
Postup:
Čerstvého lososa omyjeme a osušíme, nejlépe papírovou utěrkou.
Vezmeme si zapékací misku a připravíme si jednoduchou marinádu. Olivový olej smícháme se solí, citrónem, máslem a bylinkami. Bylinky vybereme a namícháme podle vlastní chutě a fantazie, určitě se hodí třeba petržel, kopr, rozmarýn, nebo bazalka a můžeme přidat i česnek. Jednodušší a rychlejší možnost je použít hotové bylinkové máslo. Do této marinády lososa dáme a rukama směs do lososa vetřeme.
Předehřejeme troubu na 230 stupňů a zapékací mísu do ní vložíme. Pečeme asi 15 minut, než je ryba zcela propečená. Dejte si pozor, abyste měli opravdu dobře rozehřátou troubu na požadovanou teplotu, při nižších teplotách se losos dobře neupeče a mohl by být „blátivý“.
Pečeného lososa podáváme s vařenými bramborami, nebo bramborovou kaší.
Paní Olze děkujeme za recept a posíláme jí tričko Ostravské rozhlasové rodinky.
Recepty (nejlépe i s vlastními fotografiemi – za ty je bonusová cena) posílejte Richardu Piskalovi na e-mail richard.piskala@rozhlas.cz, nebo poštou na adresu: Dr. Šmerala 2, Ostrava 702 00 a připište na obálku heslo Ostravská rozhlasová rodinka.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.