Plzeň využije odložené vánoční stromky k rekultivacím

9. leden 2018

Po svátku třech králů přibývá domácností, které likvidují vánoční stromky. Na venkově stromky obvykle lidé zpracují sami. Ve městech se spoléhají na technické služby nebo odpadové firmy.

Likvidaci odpadu v Plzni má na starosti městská odpadová společnost Čistá Plzeň. Podle jejího obchodního náměstka Petra Balouna správně mají vánoční stromky určené k likvidaci odkládat k místům na separovaný odpad.

„Nicméně z praxe víme, že se objevují na všech možných i nemožných místech. Prosíme tedy, aby občané odkládali vánoční stromky k jakékoliv odpadové nádobě tak, abychom o nich věděli a mohli odpovídajícím způsobem zareagovat. Pokud jsou totiž stromky odložené na místě, kam nezajíždíme, může dojít k tomu, že o nich nevíme a jejich odvoz proběhne až na upozornění,“ řekl Baloun.

Společnost Čistá Plzeň každý rok z plzeňských ulic sveze okolo 40 tun vánočních stromků.

„V předchozích letech byly stromky předávány Plzeňské teplárenské, kde byly seštěpkovány a dále energeticky využity. Od loňského roku předáváme stromky našemu partnerovi, který přednostně zajišťuje jejich materiálové využití, tj. zkompostování nebo různé rekultivace. Stromky v žádném případě nepředáváme do ZOO jako krmivo, protože případné zbytky vánočních ozdob a háčky jsou pro zvířata nebezpečné,“ uzavřel Petr Baloun.

autoři: lum , jik
Spustit audio