Luboš Palata: Čapí hnízdo si musíme vyřešit my sami. Unii do toho netahejme

9. leden 2018

Česko už mnoho dní žije kauzou zprávy unijní agentury pro boj proti podvodům OLAF, která zkoumala podmínky udělení padesáti milionové dotace na farmu Čapí hnízdo, která je dnes v majetku svěřeneckého fondu premiéra Andreje Babiše.

Zpráva nepřinesla vlastně nic nového. Pouze potvrdila dosavadní závěry českého policejního vyšetřování, které směřují k tomu, že u farmy, která čerpala dotace z programu pro malé a střední podniky, došlo zřejmě k dotačnímu podvodu, což vedlo k zahájení českého trestního stíhání, jež směřuje k soudními procesu s jedenácti lidmi.

Mezi nimiž figuruje premiér Andrej Babiš, předseda poslaneckého klubu vládnoucího hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a dalších devět obviněných, včetně několika rodinných příslušníků Andreje Babiše.

S ohledem na to, jak byla především samotným premiérem Babišem zpochybňována nezávislost práce policie a státního zastupitelství na tomto případu, je dobře, že se závěry OLAF od dosavadních závěrů policie a prokuratury téměř neliší. Což ukazuje na to, že spíše než o „účelovku“ jde o vyšetřování, v němž policie a prokuratura zcela správně postupují podle hesla „padni komu padni“.

Zprávou OLAF a vynětím dotace pro farmu Čapí hnízdo z dotačního unijního programu by ale angažmá Evropské unie v tomto případu mělo skončit. Nápady některých opozičních poslanců přenášet tuto kriminální kauzu na evropskou rovinu jsou špatné a neodůvodněné.

Premiér Andrej Babiš

Pravidla právního státu

Celý případ by měl být řešen a pokud státní zastupitelství dojde k závěru, že patří před soud, i soudně vyřešen tady v České republice.

To, zda dokáže česká policie, český soudní a právní systém ustát krajně složitou situaci, kdy se má nezávisle rozhodnout o trestnosti a případném trestu pro úřadujícího premiéra české vlády, vypoví hodně o kvalitě právního státu v České republice.

Zatím všechny složky státu svůj úkol se ctí zvládají, ale je třeba jim zdůrazňovat veřejnou podporu, aby případ dotáhly do konce ve formě důvěryhodného rozsudku, či jiného rozhodnutí.

Zatahovat do toho Evropskou unii ve fázi, kdy všechno běží tak, jak má, je od opozice špatné, podobně špatné, jako jsou ze strany Andreje Babiše prohlášení zpochybňující nezávislost a autoritu všeobecně váženého unijního úřadu OLAF.

Luboš Palata

Čapí hnízdo je a bude především naší domácí kauzou, do které doufejme nebudou muset evropské orgány nikdy zasahovat, ani ho už nadále řešit, protože vše proběhne v souladu s pravidly právního státu, které dávají nám všem rovnost před zákonem. Na tomto výsledku by všichni zúčastnění, včetně premiéra Babiše, měli mít zájem a podle toho by se měli i chovat.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio