Google vzdal poctu indickému vědci Khoranovi, který napomohl k odhalení tajemství DNA

Deník Independent, ale i další britská média zaujalo, že Google dnes v mnoha částech světa na své domovské stránce periodicky se měnícím logem neboli Doodlem tentokrát vzdává hold americkému vědci indického původu, který přispěl k rozluštění tajemství DNA. Hargobind Khorana je o něco méně známý, než další vědecké osobnosti, kteří se zabývali molekulou nesoucí naše dědičné informace. Khorana by se právě dnes dožil 96 let.

Tento biochemik se zasloužil o objev základního fungování naší DNA a také se mu podařilo poprvé vyrobit umělý gen. Vědecká komunita mu udělila řadu prestižních ocenění. Věda přitom Khoranu zajímala už od dětství.

Nobelista z chatrče

Vyrůstal jako nejmladší z pěti dětí, kterým se otec snažil vštípit lásku ke vzdělání. Díky tomu se sourozenci naučili číst a psát. V indické vesnici, kde bydleli, to zdaleka nebylo běžné. Budoucímu vědci pomohla z těchto skromných začátků stipendia a podařilo se mu postupně získat velmi prestižní vzdělání.

V roce 1948 obdržel bakalářský titul z organické chemie. A další stipendia mu pomohla v jeho zálibě pokračovat. O 20 let později, v roce 1968, získal spolu s dalšími dvěma kolegy Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu. V té době Hargobind Khorana působil na univerzitě v americkém Wisconsinu, předtím bádal na vysokých školách v Kanadě, Švýcarsku a Británii.

Tajemství života

Důvodem udělení Nobelovy ceny byl objev toho, že pořadí nukleotidů v DNA určuje druh vznikajících aminokyselin. Nukleotidy jsou podjednotky nukleových kyselin, tedy DNA nebo RNA. V přírodě se vyskytují čtyři typy nukleotidů. Pořadí, v jakém se navzájem propojují, je důležité pro tvorbu bílkovin, na kterých je založena struktura i fungování všeho živého.

Deník Independent dodává, že Hargobind Khorana si už během života vysloužil ve svém oboru velké uznání a obdržel řadu dalších cen včetně Národního vyznamenání za vědu, které uděluje americký prezident.

autor: mam
Spustit audio