Ivan Hoffman: Marná snaha o důvěru

10. leden 2018

Menšinová vláda ANO předstoupí před Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Na poslední chvíli se sice část opozice chce pokusit hlasování oddálit kvůli nejistotě, jak to bude s vydáním či nevydáním premiéra k trestnímu stíhání.

Ale z toho, co už všechny politické strany k hlasování o vládě řekly a mnohokrát zopakovaly, je jasné, že odklad hlasování nemůže mít žádný vliv na jeho výsledek. Nikdo, kromě ANO, se totiž pro Babišovu vládu hlasovat nechystá.

I když jde od Andreje Babiše o pokus odsouzený k neúspěchu, podstoupit ho v souladu s ústavou musí. Jde o formální podmínku k zahájení vyjednávání před druhým pokusem, které mimochodem rovněž nemá smysl protahovat, pokud v postojích parlamentních stran nedojde k nějakému posunu.

Opoziční strany mají dostatek hlasů, aby znemožnily Andreji Babišovi vládnout a pokud se nikomu do vlády s ním nechce, nemá smysl prodlužovat bezvládí.

Andrej Babiš

Rutinní demokratická procedura

Rozhodnou-li se poslanci rozpustit u vědomí své neschopnosti vyřešit volební pat, občané to vezmou na vědomí a nově rozdají karty. Svět se doopravdy nezboří a občané to přejí.

Marnému pokusu o vyslovení důvěry se rozhodl asistovat prezident, který premiéra a vládu jmenoval a nese tedy odpovědnost za její kompetenci.

Poslance sice nepřemluví, ale pro veřejnost bude jeho vystoupení příležitostí posoudit, zda je Miloš Zeman v dobré kondici, jak ujišťují lékaři, anebo zda je na tom zdravotně mizerně, jak tvrdí někteří jeho soupeři.

Možnost poslechnout si názor Miloše Zemana, prezidenta a také prezidentského kandidáta si pak určitě nenechají ujít ani samotní poslanci, kteří se sami o víkendu stanou voliči v prvním kole prezidentské volby. Dění v Poslanecké sněmovně bude nepochybně důležité, ale nedá se říct, že půjde o hlavní událost dne.

Ivan Hoffman

Za takovou lze spíše označit dnešní osmdesátiny Josefa Koudelky, skvělého a i ve světě mimořádně ceněného českého fotografa. Koudelkovy narozeniny jsou mimořádnou kulturní událostí. Hlasování ve sněmovně, politici prominou, pouze rutinní demokratickou procedurou.

Autor je komentátorem Deníku.

autor: iho
Spustit audio