Sobota: Kdo si hraje, nezlobí

13. leden 2018

Jakou hračku jste měli v dětství nejraději? Byl to nějaký plyšák, panenka, auto nebo stavebnice? Pamatujete si, od koho jste ji dostali a kam se poděla? Máte nějaké hračky dodnes schované nebo je podědily vaše děti? Hráli jste si rádi se svými dětmi, vnoučaty? Jaké novodobé hračky vás baví?

Nebude málo nás, kdo máme doma schovanou hračku ze svého dětství. Já jsem nedávno našla červeného plyšového pejska s čepičkou, kterého jsem dostala od mamky. Byla jsem tenkrát pár dní v nemocnici, a prý jsem to skvěle zvládla. Pamatuju si jak dneska, když mi ho mamka ve stánku před nemocnicí kupovala. Byl za sklem hned vedle čerstvých novin a žvýkaček.

Matýska jsem pak měla všude. Ve školce, když jsem šla do první třídy, učila jsem se s ním psát, číst, pak se se mnou několikrát stěhoval v krabicích od banánů a při povánočním úklidu jsem ho zase našla. Hluboko ve skříni. Ani tentokrát jsem ho nevyhodila, odešlo by s ním tolik vzpomínek...

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.