Tisíc malých bolestí s diplomatickou značkou. Odcházející velvyslankyně draží své slavné auto

10. leden 2018

Tisíc malých bolestí - tak se Čechoslováci zpočátku posmívali ikonickému embéčku. To ještě nevěděli, že ho za padesát let bude řídit britská velvyslankyně, a to často a ráda. Jan Thompsonová ve své funkci ale zkraje ledna skončila, a tak je její diplomatický sedan na prodej.

Dvě kočky a šedé embéčko z roku 1968 si do britských prostor Thunovského paláce pořídila velvyslankyně Jan Thompsonová. Ve funkci začátkem ledna skončila a začíná balit domů.

Kočky si vezme s sebou zpátky do Velké Británie, se svým embéčkem ale na ostrovy nepojede. Československý veterán tu zůstane a je až do středečního poledne na prodej v charitativní dražbě.

Nejdál bylo v Českém Krumlově

„Mám i jaguára, to je moje oficiální auto. Ale tohle embéčko je nejblíže mému srdci a je to auto, které jsem používala o víkendech a dovolených. Miluju ho, protože mi připomíná československou historii,” přiznává velvyslankyně.

„Jezdila jsem s ním po celé republice. Asi nejdál jsem byla v Českém Krumlově. To bylo před pár lety, bylo hodně teplo, trvalo mi to sedm hodin. Tohle auto navíc nemá klimatizaci,” usmívá se končící velvyslankyně.

„Chtěla jsem si ho nejprve vzít s sebou, ale tohle auto tu strávilo 50 let a patří sem. Tak jsem se rozhodla ho vydražit a získané peníze věnovat charitě Sue Ryder,” uzavírá.

autor: msk
Spustit audio