Poruchy na vodovodech v Moravskoslezském kraji hlídá nový centrální dispečink

10. leden 2018

Nejenom záchranáři anebo dopravní policie, ale už i vodárny mají své centrální dispečinky. Jeden takový otevřely Severomoravské vodovody a kanalizace. V místnosti plné obrazovek je vidět doslova každé potrubí na území Moravskoslezského kraje.

Monitory před sebou a další velké na zdi. Dispečer se může podívat kamkoliv a na cokoliv, co souvisí s dodávkami pitné vody.

„Teď nám kolegové vstoupili na vodojem Chvalíkovice a budou tam připravovat odstávku. Bude se čistit jedna z nádrží. Vodovodní síť tady vidím do nejmenších detailů. Dá se říct, že vidíme úplně všechno,“ popisuje dispečer.

Dá se skutečně okamžitě online řešit nebo i předvídat technické potíže. „Částečně je tam i mapa s předpovědí počasí, abychom věděli, jak se případně zachovat s nějakými manipulacemi,“ potvrdil vedoucí dispečinku Severomoravských vodovodů a kanalizací Jan Tureček.

Pod dohledem jsou tak úpravny vody a trasy do měst a vesnic Moravskoslezského kraje. Díky spoustě měřicích bodů, vysílačů a čidel, kterých jsou stovky. Celý systém by měl být odolný vůči extrémním podmínkám – třeba při kompletním výpadku elektřiny.

„Na to jsme připraveni například tím, že tady na střeše máme generátor. Dále jsou zdablovány servery, vytvořená serverovna, která je odolnější právě proti těmto různým stavům, výpadkům, případně krizím,“ dodává Tureček.

Dispečink se také okamžitě dozví o poruchách, které nahlašují odběratelé, a je v kontaktu s dalšími pracovišti vodáren. Podobné mozky vodárenské sítě jsou trendem i v dalších regionech.

autor: mrk
Spustit audio