12. leden: Proč je Střelecký ostrov Střeleckým a Madam detektivka

12. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek, 12. ledna, a svátek slaví Pravoslav. Milovníci zimy mají letos zatím smůlu, začátek ledna je opravdu teplý, ale není to nic proti roku 1993, kdy bylo div ne letních 17,4 °C.

Znáte pražský Střelecký ostrov? A víte, proč se mu tak říká? Po dlouhá staletí totiž patřil pražským ostrostřelcům, kterým ho 12. ledna 1537 věnoval král Ferdinand I. Pražští střelci ale měli privilegium cvičit se tu ve střelbě už za vlády Karla IV. Tehdy ovšem jen z luků a kuší.

Jestli rádi čtete detektivky, jistě vám něco říká jméno Hercule Poirot. Trošku nafrněného belgického detektiva si vymyslela jednoznačně nejpilnější autorka detektivek paní Agatha Mary Clarissa lady Mallowanová. Tak se totiž jmenovala nám dobře známá Agatha Christie.

A že paní Agatha byla úspěšná… Jedná se o světově nejlépe prodávaného autora svého žánru. Jejích knih se prodalo již přes 2 miliardy výtisků v angličtině a 1 miliarda v dalších 103 jazykových mutacích.

Agatha Christie zemřela 12. ledna 1976 v požehnaném věku 86 let. Zkuste si také napsat nějakou detektivku, zdá se, že to prodlužuje život!

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.