Města začala s likvidací vánočních stromků. Bude z nich kompost nebo palivo

10. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Města v Moravskoslezském kraji začala s likvidací vánočních stromků. Už tradičně mohou lidé u popelnic nechat odstrojené jehličnany, které v následujících týdnech budou svážet speciální vozy.

Například v Ostravě je podle mluvčí odpadové společnosti OZO Vladimíry Karasové lidé mohou nechávat u kontejnerových stání na sídlištích. Domkaři stromky musí zlikvidovat sami anebo je dát do popelnic na biologický odpad.

„Vánoční stromečky samozřejmě musí být odstrojené, aby mohly být využity ke kompostování. Svážíme je od začátku týdne a budeme je svážet až do konce ledna,“ upřesnila mluvčí.

Český Těšín pak počítá s využitím stromků v teplárnách. „Po celý leden každé úterý bude městem projíždět svozové auto. Sesbírané stromečky poté poputují do Ostravy, kde je specializovaná firma promění na dřevní štěpku a ta najde využití v teplárnách jako palivo,“ potvrzuje mluvčí českotěšínské radnice Dorota Havlíková.

V dřevní štěpku se promění také vánoční stromky, které zdobily domácnosti v Orlové. Každým rokem v ulicích popeláři posbírají stromky o celkové váze 3 tuny. Dnes budou stromky ve městě svážet naposledy.

Při svážení stromků si orlovští popeláři musí často zahrát na kaskadéry. Hlavně když se snaží projet ulicemi sídliště v části Lutyně. Auta parkují podél cest tak, že jejich velký popelářský vůz musí hodně kličkovat a často neprojede vůbec.

autoři: tif , redakce
Spustit audio