Inspekce rozdala v Havlíčkově Brodě pokuty za milion a půl. Za skladování zeminy

10. leden 2018
Zprávy z

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila čtyři pokuty za nepovolené skladování hlíny. Dostalo je stejný počet firem resp. podnikatelů v souvislosti se stavbou transformovny v Mírovce u Havlíčkova Brodu.

„Mezi společnostmi V-STAV A, spol. s r.o., Technické služby CZ s.r.o., PARPLANDO s.r.o. a podnikatelem Davidem Vašíčkem docházelo k nezákonnému předávání a nakládání s odpadní zeminou v celkovém množství více než 90 tisíc tun,“ uvedla mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Firma V-STAV podle zjištění předala zeminu neoprávněným osobám. Firma Technické služby CZ zase převzala zeminu a nebylo k tomu oprávněná. Další firma a podnikatel uložili zeminu tam, kam neměli.

Uložená zemina
Uložená zemina

„Firmě V-STAV A a podnikateli Davidu Vašíčkovi byly navíc uloženy pokuty za porušení zákona o ochraně přírody a krajiny. Za navezení více než devíti tisíc tun zeminy do údolní nivy vodního toku v lokalitě Melichov a škodlivý zásah do tohoto významného krajinného prvku dostala společnost V-STAV A sankci 180 tisíc korun. Podnikateli Davidu Vašíčkovi byla uložena sankce 3 600 korun za nepovolené pokácení stromů u rybníka v Melichově v souvislosti s navážkou zeminy,“ řekl ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Havlíčkově Brodě Jan Panský.

„Jednalo se o poměrně komplikovanou záležitost, kdy jsme museli rozklíčovat předávky zemin mezi jednotlivými subjekty,“ doplnil ředitel inspekce Erik Geuss.

autor: mik
Spustit audio