Lidé ve Dvorcích na Táborsku nemají vodu. Už dvacet let

10. leden 2018

Obyvatelům Dvorců u Tučap na Táborsku schází voda. Vodovod ve vsi není a studny jsou na suchu. Problém s nedostatkem vody tam řeší už dvacet let. Většina domácností ji musí dovážet.

„Opravdu evidujeme, že voda došla. Myslíme si, že v 21. století je to tristní. Tam je to tak na hraně, že v některých chalupách není voda vůbec, lidé si ji musí stoprocentně dovážet,“ říká starosta blízkých Tučap Pavel Novák.

Mezi starousedlíky ve Dvorcích patří pan Pavel. Problém s vodou je podle slov opravdu vážný. „Je to velice špatné. Jednadvacet let si vozím vodu, sedmnáct let jsem v invalidním důchodu a takhle to tahám. Jinak, tady je voda strašně železitá, lidé, kteří si udělali vrty, je museli zavřít, protože to není použitelné,“ popisuje.

Jediným řešením je podle Pavla Nováka nový vodovod. Plány na jeho výstavbu existují už řadu let. „Vodovod ve Dvorcích je na stole už zhruba dvacet let, byla spousta řešení, plánů. Nakonec vznikl projekt napojení na stávající vodovod z Tučap, posílilo se tlakové pásmo v Tučapech, aby se to kapacitě i technicky zvládlo,“ uvádí starosta.

Projekt ale závisí na penězích, jedná se totiž o poměrně velkou investici. Bohužel opět jsme závislí na dotacích, a to je poměrně velká loterie. Já už jsem ale optimista, protože stavebně, územně, co se týče různých povolení, máme všechno připravené,“ dodává Pavel Novák.

Obec potřebuje na výstavbu vodovodu zhruba devět milionů korun. Zda byla úspěšná s žádostí o dotaci, se dozví letos na jaře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio