Okolo Vřesiny. Naučná stezka vás provede rozmanitou krajinou mezi Ostravou a Opavou

10. leden 2018

Dub, který nese jméno po pravnučce Marie Terezie – hraběnce Machtildě Lichnovské. To je jedna ze zajímavostí, na kterou narazíte na naučné stezce Okolo Vřesiny na Opavsku, kam vás zveme na vycházku.

Osmikilometrová naučná stezka Okolo Vřesiny. To je lákadlo botanicky, ornitologicky i geologicky bohatého území na Opavsku, které návštěvníky seznamuje s rozmanitými druhy rostlin a živočichů, zajímavými typy přírodních stanovišť, ale také s pověstmi a historií celé lokality.

Mimo jiné se k ní váže postava hraběnky Machtildy Lichnovské, jejíž jméno nese prastarý památný dub. Po jedné z lesních pěšin jsme se k němu vydali spolu s přírodovědcem a ochráncem přírody Adriánem Czerníkem.

Více uslyšíte v rozhovoru, který jsme s Adriánem Czerníkem natočili – viz odkaz na audio záznam v úvodu článku.

Naučná stezka Okolo Vřesiny
autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.