Pohádka Vepřík Rudolf na Dvojce

10. leden 2018

Pohádka byla vzhledem k jisté uvolněnosti v herecké stylizaci záměrně uvedena na Silvestra, kdy se vysílají odlehčenější pořady.

Dobrý den,

ještě nikdy jsem nevyužila této možnosti komunikace s rozhlasem. Po včerejší "prasečí pohádce" vysílané 31. 12. 2018 na ČR 2 zvažuji, jestli nepřeladím.

Po krásných, chytrých pohádkách, které většinou vysíláte, mě prasata a lanýže, manželé Stodolovi a tlustá Růžena nenechávají v klidu. Je to hrůza, co někdo napsal, ale větší hrůza je, že to někdo natočil, schválil a pustil do vysílání. Můžete mi prosím vysvětlit, co tím rozhlasáci sledují? Nejspíš pokles sledovanosti?

Od mého dětství každou neděli posloucháme doma všichni společně rozhlasovou pohádku. Je to rituál. V posledních letech je kvalita pohádek hodně kolísavá. Ale ta včerejší, to je peklo. Opravdu si myslíte, že pohádky už nemusí být chytré, laskavé, mít smysluplný obsah a že děti skonzumují všechno?

S pozdravem

Jindra Šmídová

<hr/>

Vážená paní Šmídová,

děkuji Vám za hodnocení pohádky Vepřík Rudolf. Je samozřejmě Vaším právem kriticky pohlížet na umělecké dílo, které Vás nepřesvědčilo o svých kvalitách. Dovolte jen poznámku na základě konzultace s dramaturgy rozhlasové tvůrčí skupiny Drama a publicistika.

Podle jejich údajů se tato pohádka na Dvojce vysílala potřetí, na Rádiu Junioru dokonce popatnácté. Důvodem opakovaných repríz jsou kromě jiného kladné ohlasy posluchačů, Vaše negativní reakce je první svého druhu, ale jak říkám, máte na ni plné právo. Pohádka byla vzhledem k jisté uvolněnosti v herecké stylizaci záměrně uvedena na Silvestra, kdy se vysílají odlehčenější pořady. Petr Kolečko, který pohádku napsal, je uznávaným scenáristou a dramatikem, mj. získal v roce 2016 Českého lva za scénář k filmu Masaryk. Jeho pohádka, kterou zmiňujete, je podle mého názoru příběh s antropomorfizovanými typizovanými zvířecími hrdiny, provázený písničkami, s jasným výchovným poselstvím.

Ovšem umělecká tvorba umožňuje nejrůznější způsoby výkladu a nikde není řečeno, že to, co se líbí jednomu, zaujme i druhého. Prosím berte svou posluchačskou zkušenost velmi vážně, hodnoťte i nadále umělecká díla podle vlastního hodnotového a estetického žebříčku, ale zároveň popřejte s jistou mírou nadhledu a tolerance podobnou možnost dalším posluchačům.

Váš kritický názor jsem předal vedoucí tvůrčí skupiny Drama a publicistika jako důležitou zpětnou vazbu.

S díky za pochopení a se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio