Polskou vládou otřáslo zemětřesení, prezident Duda nečekaně odvolal tři ministry

Polský prezident Andrzej Duda nečekaně odvolal ministry obrany, zahraničí a ochrany životního prostředí. S jejich jmény se spojovaly ostré spory s opozicí a Bruselem kvůli ohrožení právního státu v Polsku či kácení v chráněném Bělověžském pralese.

„Důležitější než samotná dalekosáhlá rekonstrukce polského kabinetu Mateusze Morawieckého byla jedna drobnost, kterou okamžitě registrovali všichni polští komentátoři a vlastně i všichni Poláci,“ píše portál NaTemat. Při skládání slibu nových členů kabinetu v Prezidentském paláci ve Varšavě totiž chyběl předseda národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński.

Co znamenala nepřítomnost lídra tvrdé pravice? Zazněly hlasy, že šlo o velký bianko šek, který vlivný politik vystavil Morawieckému. Oproti zacházení s expremiérkou Beatou Szydłovou to byl obří posun. Jiní si ale podle NaTematu nedělají iluze a tvrdí, že novou vládu bude ze zadního sedadla dále kormidlovat Kaczyński.

Přesto nastala obrovská změna v rovnováze sil. Odešel ministr životního prostředí Jan Szyszko, zodpovědný za devastaci Bělověžského pralesa. Ale především, což je naprostá senzace, padl ministr obrany Antoni Macierewicz, raduje se NaTemat. Oba jsou to lidé s mocným politickým zázemím, a není tajemstvím, že jde o kruhy okolo ultrakonzervativního kněze Tadeusze Rydzyka. Macierewicz byl v Polsku znám jako šiřitel „smolenského kultu“, tedy uctívání obětí letecké nehody z dubna 2010.

Cena útěchy

Tvrdé jádro voličů vládní strany Právo a spravedlnost zuří, ale nic nenadělá, protože Kaczyński jednoduše Macierewicze přehrál. V paranoidním Kaczyńského světě na to mohly mít vliv i informace, že manželka Macierewicze prý pracovala v minulosti pro komunistickou tajnou policii. Podle NaTematu však má pro exministra určitě nachystánu nějakou cenu útěchy, možná dokonce křeslo maršálka Sejmu.

Možná, že mýtus o „smolenském atentátu“ přestal sloužit strategii Práva a spravedlnosti. Pravidelný měsíční obřad vzpomínání má ostatně na jaře k osmému výročí skončit. Kaczyński možná pochopil, že mu Smolensk nijak nepomáhá, a obětoval Macierewicze. „Anebo dal na Morawieckého, který trval na obměně na tomto silovém postu,“ spekuluje NaTemat.

Nepředvídatelné dopady

Podle webu týdeníku Polityka premiér zaznamenal dílčí úspěch, i když moc dál drží v rukou Kaczyński. Karty však byly konečně vyloženy na stůl. Několik odvolání a nominací jde na vrub politickým handlům, rezignace Macierewicze je ovšem skutečnost obrovského významu a zatím ne zcela předvídatelných dopadů. Padl, i když bojoval do posledních okamžiků a prosil, aby ho nechali dotáhnout smolenské rituály až do jara.

Polský ministr obrany Antoni Macierewicz

Faktem ale je, že nyní již bývalý ministr obrany po každé porážce ihned rozpoutal novou válku, a klidně i s vlastním politickým táborem. Do posledních okamžiků zapřísahal vládu, aby neopouštěla kauzu „smolenského zločinu“. Právě k tomu ale nyní dojde. „Máme vládu pro nové a lepší Polsko,“ řekl Morawiecki. Ostatní odvolaní by každý za sebe mohli sepsat dlouhý seznam vlastních chyb, nekompetentností a arogance. Nahrazení těchto lidí je příslibem do budoucna, míní Polityka.

Premiér bude mít nyní na své straně část veřejného mínění. Prokázal snahu shromáždit lidi odborně připravené, věcné a méně ideologické. Určitě mu jde i o příští volby, plánované na rok 2019, ale hlavně o image Práva a spravedlnosti. Otázkou také je, co nový kabinet udělá s ideologickou soudržností této strany. Každopádně Morawiecki zabodoval, a to i v případě, že hlavní otěže dál podrží Kaczyński, soudí Polityka.

Demontáž demokracie

Změny jsou rozsáhlé a jasné, mohou být dokonce prezentovány jako průkopnické. Obměny budou pokračovat a noví ministři se budou prezentovat jako Evropané a demokraté. „Bude zajímavé sledovat, jak pochodí ve vládě, která zatím prováděla demontáž polské demokracie a Polsko se snažila odstěhovat z Evropy,“ uvádí Polityka.

Britský deník Daily Telegraph si všímá, že Morawiecki hned po rekonstrukci letěl do Bruselu, kde tři hodiny jednal s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem o nedávném varování, že v Polsku je ohrožena samotná vláda práva. List si všímá, že Morawiecki je bývalý bankéř, hovoří výbornou angličtinou a premiérem se stal teprve minulý měsíc. „Zjevně s úkolem napravit reputaci své země,“ míní Telegraph.

Obvinění z rasismu

Setkání ale idylické nebylo. Juncker obvinil Polsko i další země střední Evropy z rasismu, který se projevuje odmítáním imigračních kvót. „Šéf Komise sice opakoval, že s Polskem neválčí, v tlaku na kvóty byl ale neústupný. Polsko a Maďarsko se podle něj postavily proti společným evropským hodnotám,“ všímá si Telegraph.

List poznamenává, že Morawiecki minulý týden navštívil maďarského premiéra Viktora Orbána a společně se na očekávaný tlak Bruselu jistě připravili. I britský deník tudíž považuje změny za pouhé gesto směrem k zahraničí, přičemž se základním zaměřením polské národně-konzervativní vlády zřejmě neudělají nic. „Aspoň že z politické scény zmizely osobnosti, které budily nejostřejší kritiku opozice,“ uzavírá Daily Telegraph.

autor: rma
Spustit audio