Ústí nad Labem se ohradilo proti zveřejněným informacím o komplikacích provozu krematoria

10. leden 2018

Město Ústí nad Labem se ohradilo proti kritice stavu krematoria i proti problémům, které provázejí přechod na nového provozovatele. Jde zejména o to, že jedinou provozuschopnou spalovací pec vlastní předchozí nájemce. S městem se liší v právním výkladu smlouvy o odkupu této pece za jednu korunu.

Do konce loňského roku měla krematorium v pronájmu firma „Memory In Memory“. Ta pec, o kterou s městem vede spor, pořídila už dříve. Podle smlouvy mohlo město požádat o její odkoupení za 1 korunu nejdříve 30. listopadu 2015.

Výzvu k odkupu město poslalo letos 3. ledna, což bylo podle zmocněnce firmy Petra Rambouska pozdě. Podle něj lhůta na tento odkup za korunu uplynula po roce, tedy 30. listopadu 2016.

Naopak mluvčí města Romana Macová už dřív uvedla, že město má jiný právní názor, a tedy nepochybilo. V nepodepsaném prohlášení na webu se město odkazuje na smlouvu, ve které stojí, že po ukončení pronájmu krematoria město, nebo jím určená oprávněná osoba, může pec s příslušenstvím užívat do doby, než pec přejde do vlastnictví města.

Krematorium v Ústí nad Labem

Toto ustanovení je ale podle zmocněnce firmy „Memory In Memory“ Petra Rambouska neplatné vzhledem k tomu, že město neposlalo výzvu k odkupu včas, a nabídla městu odprodej kremační pece za 7,5 milionu korun. Tento právní spor proto zřejmě bude mít soudní dohru, jak stojí na webu města.

Novým provozovatelem, který vyhrál koncesní řízení, je firma „Krematorium Ústí nad Labem“. Její majitel Jiří Šauer dnes (10. 1.) Českému rozhlasu řekl, že má objednaného technika ze servisní firmy k tomuto zařízení a co nejdříve, zřejmě v pondělí15. ledna by chtěl pec spustit – vychází z informací magistrátu o tom, že je možné kremační pec provozovat.

Podle města je za vším konkurenční boj

Předchozí nájemce podal návrh soudu na předběžné opatření, aby pec město, ani nikdo jiný, nemohl používat, a to až do vyřešení změny vlastnictví. Vedení Ústí nad Labem i Jiří Šauer to označují za konkurenční boj – o provoz krematoria měl totiž podle nich zájem i předchozí nájemce. Ten ale to, že by šlo o konkurenční boj, odmítá.

Podle záběrů, pořízených Asociací pohřebních služeb při předávání krematoria minulým provozovatelem úředníkům magistrátu, je krematorium v neutěšeném stavu.

Město na kritiku reaguje s tím, že zveřejněné nedostatky, jako například oprýskaná omítka, voda na podlaze nebo odkrytá elektroinstalace, spadaly do běžné údržby, kterou měla provádět firma „Memory In Memory“, a to do výše 50 tisíc korun.

Zmocněnec Petr Rambousek i majitel Antonín Cícha Českému rozhlasu opakovaně řekli, že běžnou údržbu firma prováděla. Podle Cíchy jde ovšem v tomto případě o větší zásahy a opravy – na to také nejméně dvakrát ročně při pravidelných kontrolách pracovníky magistrátu upozorňoval.

Předseda Asociace Jaroslav Mangl na svém laickém prohlášení, že by se krematorium mělo zavřít, trvá. Podal podněty policii, stavebnímu úřadu, hygieně, a také inspektorátu bezpečnosti práce.

Krematorium v Ústí nad Labem

Nový provozovatel, Jiří Šauer, Českému rozhlasu řekl, že prostory, které jsou v nejhorším stavu, se nepoužívají a prostor, kde na záběrech byla vidět voda u elektrických zařízení, se nepoužívá. Pochybuje, že kdyby budova na tom byla tak špatně, že by např. dostal revize, které si průběžně nechal v souvislosti s převzetím, dělat.

Město krematorium pronajímá od roku 1997 – mluvčí města Romana Macová poskytla seznam oprav od roku 2007 do loňska. Celkem jde o opravy za 2 188 565 korun. Nic většího, co by souviselo s tím, aby do objektu nezatékalo nádvořím nebo nějaká větší rekonstrukce elektrorozvodů, ve výčtu oprav není.

Město už naplánovalo první opravy na rok 2018

Ústí nad Labem aktuálně připravilo opravu čtyř plochých střech a opravu dlažby, schodišť a květníku v celkové hodnotě cca 478 000 korun, která by měla být hotová do května. O žádných dalších opravách město novináře neinformovalo.

Na rozdíl od předchozího nájemce má nějaké investice ve smlouvě nový provozovatel – musí vyměnit prasklá skla, opravit střechu nad čekárnami a nad průchodem do kanceláří, vstupní schodiště, a také terasy.

autor: hau
Spustit audio