Ondřej Soukup: Zavražděná advokátka na Ukrajině

10. leden 2018

Byl to pejskař, venčící ráno 1. ledna svého čtyřnohého přítele, který uviděl v místní říčce nahé ženské tělo. Tím skončilo třídenní pátrání po právničce Irině Nozdrovské, která zmizela po cestě z práce domů.

Byla známá mezi místními aktivisty především svým bojem za odsouzení jistého Dmitra Rossošenského. Ten před dvěmi lety pod vlivem drog autem zabil její sestru. Protože ale byl synovcem šéfa místního soudu, vypadalo to, že unikne trestu. Díky úsilí Nozdrovské nakonec dostal sedm let vězení.

Dva dny před zmizením právničky mu rozsudek potvrdil odvolací soud. Na něm otec Rossošenského slíbil Nozdrovské, že špatně skončí. Smrt právničky vyvolala bouři odporu, zapojili se i někteří poslanci, vznikla sbírka na podporu pozůstalých. Takže existuje slušná šance, že pachatelé budou dopadeni.

Osobní tragédie Iriny Nozdrovské a její rodiny ukazuje na obecný problém současné Ukrajiny. Samozřejmě, nikdo v této chvíli nemůže říct s jistotou, že vrahové, kteří právničce podřízli hrdlo a hodili ji z mostu do ledové řeky, jsou spojeni s příbuznými Dmitra Rossošenského. Jisté ale je, že jeho příbuzní zastrašovali jí a její rodinu a dělali všechno, aby vrah její sestry unikl trestu.

Smrtelně nebezpečná snaha

Aby bylo jasno. Pokud by se podobná nehoda, která připravila o život sestru Iriny Nozdrovské stala před více než třemi lety, pravděpodobně by se zfetovaný řidič i nadále proháněl na svobodě. Jeho strýc by mu dokázal zajistit ochranu. Třeba by se zjistilo, že mu oběť sama vběhla pod kola nebo byla opilá.

Logo

Nebo by se řeklo, že důkazy se omylem ztratily a viník byl potrestán ztrátou prémií. Šéf okresního soudu byl bezvýhradným pánem okolí a dost možná, že by za mřížemi skončila sama stěžovatelka.

To už dnes tak úplně nejde. Ostatně sám soudce Serhyj Kuprienko loni v květnu rezignoval. Oficiálně na vlastní žádost, neoficiálně kvůli blížícím se prověrkám.

Jenže to neznamená, že by korupčníci, spojení s bývalým režimem ztratili veškerou moc. Nemohou si toho tolik dovolit, ale na jejich straně jsou peníze a čas. Ukrajina nyní uvízla na půl cesty reforem. Něco se povedlo, v jiných sférách se nezměnilo téměř nic. Na změny tlačí hlavně aktivisté a západní politici.

Jak ukazuje případ Iriny Nozdrovské, tato snaha může být smrtelně nebezpečná. Přesto v ní aktivisté neustávají. Přestat by neměli ani západní politici a diplomaté. Ti se z pochopitelných důvodů soustřeďují na řešení konfliktu na Donbasu. Ale neměli by zapomínat i na reformy. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak to dlužíme lidem jako byla Irina Nozdrovská.

autor: oso
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.