V Moravskoslezském kraji přibude další střední zdravotnická škola

11. leden 2018

Soukromá skupina AGEL, která si od září v Ostravě připravuje pracovníky pro své nemocnice a polikliniky, chce kvůli velkému zájmu školáků z Těšínska, otevřít pobočku své střední školy v Českém Těšíně. Na den otevřených dveří dorazily desítky zájemců.

„Pro dceru je lepší dojezd z Havířova,“ říká například Michaela Železníková s tím, že ostravská centrála soukromé střední školy v místní části Koblov, je dopravně hůře dostupná.

S dcerou Valerií ale nakonec zažila v Českém Těšíně zklamání. Vysněný obor totiž otevřou jen v Ostravě. „Chtěla bych studovat zdravotnické lyceum nebo zdravotnického laboranta. Samozřejmě se mi nechce dojíždět někam hodinu,“ dodává Valerie.

To další rodiče už odcházeli o poznání spokojenější. „Jsme z Třince a pro nás je to blíž,“ poznamenal jeden z otců.

Soukromá zdravotnická škola z Ostravy se rozšíří po necelém roce fungování. Její vedení tak reaguje na velkou poptávku po medicínských oborech na Karvinsku.

„Rozhodli jsme se, že vyzkoušíme, jestli ten zájem opravdu trvá. Víme, že na zdravotnické škole v Karviné byl velký přetlak uchazečů. Takže chceme dát příležitost i žákům, kteří se nedostanou na již zavedené střední zdravotnické školy,“ potvrzuje ředitel Vladimír Janus s tím, že v Českém Těšíně chtějí otevřít 2 až 3 třídy.

Stejně jako v Ostravě budou studenty lákat na stipendia i budoucí zaměstnání v nemocničních zařízeních skupiny AGEL. Ta rozšířením školy reaguje na nedostatek pracovníků i stárnoucí personál.

Nová pobočka střední zdravotnické školy v Českém Těšíně

Hejtmanství podpoří mediky

To Moravskoslezský kraj ze stejného důvodu kromě vlastních zdravotnických škol podpoří také přípravu mediků na Ostravské univerzitě.

„Chystáme se přispět na to, aby univerzita mohla nabrat víc mediků, protože stát jí na to nedá. Výsledek uvidíme samozřejmě až za šest let, ale jsme připraveni to podpořit, abychom ukázali cestu i dalším krajům,“ potvrzuje náměstek moravskoslezského hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Na vzdělávání mediků pošle hejtmanství lékařské fakultě ročně zhruba půl milionu korun.

autor: stj
Spustit audio