Rusové si rádi vytvářejí nepřátele. Stimulují tím své velmocenské chutě, říká publicista

11. leden 2018

Dvě třetiny obyvatel Ruska se domnívají, že jejich vlast má nepřátele, podle čtvrtiny je země doslova obklíčena nepřáteli. Za nejhorší Rusové vesměs pokládají Spojené státy, Evropskou unii a Ukrajinu, pětina pak skryté domácí nepřátele. Vyplývá to z prosincového průzkumu nezávislého střediska Levada. „Vytvářet si nepřátele patří k ruské povaze, Rusové to mají doslova rádi, protože tím stimulují své velmocenské chutě,“ říká publicista žijící v Rusku Jiří Just.

Průzkum Levada provádí už 23 let a jeho výsledky se podle Justa příliš nemění, kromě roku 2014, kdy Rusko anektovalo Krym, začala válka na východě Ukrajiny a Západ vyhlásil protiruské sankce. Tehdy byl podíl Rusů přesvědčených o nepřátelích vlasti vůbec nejvyšší. Pocit ohrožení ale existoval i za dob prezidenta Borise Jelcina.


Respondenti v průzkumu sami říkali, koho považují za nepřítele, nevybírali je ze seznamu. Sankce Evropské unie vnímají jako nepřátelský akt a jejich postoj k Evropě se po letech sbližování změnil.Jiří Just

Sociolog Denis Volkov z Levady vysvětluje tyto nálady tím, že televize ustavičně hovoří o zákeřných úskocích proti Rusku. „Vliv propagandy je mimořádný. Ve zprávách jsou spíš zahraniční události, co dělají Spojené státy, jak se daří v Sýrii a domácím věcem se věnují velice málo. Stimuluje se tím pocit ohrožení a Rusové se tomu ani nebrání,“ dodává Just.

Dominanci zahraniční politiky vysvětluje tím, že Rusko se snaží ukazovat jako soupeř Spojených států. Vyzdvihuje se především role ozbrojených sil, protože ekonomicky se země nemůže rovnat ani Evropské unii. „Militarismus je všudypřítomný, akcentuje se to, že my jsme lepší, my vás můžeme zlikvidovat,“ zdůrazňuje publicista.


Celkem 66 procent Rusů věří, že jejich země má nepřátele a 68 procent lidí z této skupiny považuje za toho největšího právě USA. Třetina respondentů udala Ukrajinu a 14 procent považuje za největšího nepřítele Ruska Evropskou unii. Islamisté či teroristé jsou v žebříčku nepřátel na úrovni statistické chyby, před nimi je i Německo nebo NATO.

Patriot, nebo zrádce

Analytik think tanku Evropské hodnoty Roman Máca připomíná, že Rusko je v žebříčku svobody tisku zhruba na 150. místě ze 180 států světa. Média jsou centrálně řízena, podporují režim a stejně jako on jsou naladěna na válečnou notu. A nepřekvapuje ho ani, že to Rusům nevadí.

„Ruská společnost vychází z podhoubí Sovětského svazu, který po sedmdesát let likvidoval elity. Existuje tam historická výchova k poslušnosti, která je ještě více utužována a dochází k potlačování občanské společnosti a opozice. Buďto jste patriot a podporujete vládu, nebo jste zrádce,“ soudí Máca.

Nejmenší obavy mají Rusové z teroristů a islamistů, Máca si všímá, že Vladimir Putin má relativně nízkou podporu v Moskvě a Petrohradu, a naopak nejvyšší v kavkazských regionech, kde převládá islám. Muslimů je v zemi přes deset milionů a režim si je nechce rozhádat.

autor: rkr
Spustit audio