Podívejte se na druhou debatu podporovatelů prezidentských kandidátů

11. leden 2018

Český rozhlas Plus připravil dvě debaty příznivců prezidentských kandidátů. Nejen o tom, jaká by měla být příští hlava státu a jak se dostali k podpoře jednotlivých kandidátů, diskutuje Michael Rozsypal s pěticí podporovatelů.

Ve druhé debatě přijali pozvání senátorka za ODS Daniela Filipiová, která podporuje Mirka Topolánka (nominovaného senátory). Lékař Pavel Pafko je příznivcem Michala Horáčka (nominovaný občany). Jiřího Hynka (nominovaného poslanci) podporuje vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů Jan Eichler. Krizový manažer Petr Karásek je příznivcem Vratislava Kulhánka (nominovaného poslanci) a posledním hostem debaty je spisovatel Jiří Padevět, který podporuje Jiřího Drahoše (nominovaného občany).

„Je jednoznačně nejzkušenější. Funkce prezidenta je nejvyšší ústavou daná politická funkce, a proto si myslím, že prezidenta by měl zastávat politik, který má politické zkušenosti, o kterém víme úplně všechno. Všichni víme, co (Topolánek) dokázal. Je to člověk přímý, férový, co slíbí, to dodrží, a je to absolutní profesionál,“ popsala důvody, proč podporuje Mirka Topolánka, Daniela Filipiová. Byla jím požádána i o podpis na kandidátní listinu, se kterým neváhala. Zkušenosti Mirka Topolánka z politiky považuje za výhodu a ne handicap. Topolánkovým mottem je „Svoboda a bezpečí“.

„Pana Horáčka znám od roku 2004 a právě proto, že ho znám, ho podporuji. Nejde o to, jak se chovají dnes v předvolební atmosféře jednotliví kandidáti a co vykládají, je třeba se na ně dívat z pohledu několika let zpět. A protože ho znám už 14 let, proto ho kandiduji,“ shrnul svůj pohled na Michala Horáčka Pavel Pafko. S jeho podporou neváhal ani chvíli. Že by měl nejvyšší představitel státu projít praktickou politikou, si nemyslí. Místo volebního hesla či sloganu Pafko uvádí, že Michal Horáček je hrdý na český národ.

„Doktor Hynek není opilec, není všeobecně usvědčený lhář, není bohorovný fanfarón a narcis, neuráží lidi, není povýšenecký, nevymýšlí si. (…) Je to absolvent Matfyzu, má vynikající nejen analytické, ale i syntetické myšlení, navíc má přehled ze spousty dalších vědních oborů, umí velmi dobře anglicky,“ říká Jan Eichler. S podporou Jiřího Hynka chvíli váhal, protože se bál, aby kandidátovi jeho jméno neuškodilo, ale nechal se přesvědčit. Mottem Jiřího Hynka je „Silný prezident pro nepříznivé časy“.

„Oceňuji morální a etický přínos doktora Hilšera, náhled Drahoše, diplomacii Fischera, ale chyběl mi tam pragmatismus, pohled na to, jak věci uspořádat tak, aby opravdu fungovaly. (…) Myslím, že právě pragmatismus a selský pohled, pohled podnikatele a zaměstnance přináší do diskuze všech kvalitních kandidátů právě Vratislav Kulhánek,“ vysvětluje Petr Karásek. Kulhánek je součástí jeho týmu, proto ho rád podpořil při prezidentské kandidatuře. Úřadu může jeho kandidát nabídnout nadhled a životní zkušenosti. Jeho sloganem je „Úctu práci a řemeslu“ – tedy těm lidem, kteří tvoří primární hodnoty tohoto státu, rozvádí Karásek.

„Znám profesora Drahoše poměrně dlouhou dobu a nezastírám, že moje podpora je osobní. Projevil obrovský vůdčí talent při vedení Akademie věd, kterou vedl 8 let, a znám ho jako člověka, který dokáže čelit nepřízni. Dokáže jí čelit s grácií a kultivovaně,“ uvádí Jiří Padevět. S podporou Jiřího Drahoše proto neváhal podle svých slov ani setinu vteřiny. Zkušenosti z Akademie věd může podle Padevěta přenést i na Hrad, protože vedení AV je dle jeho názoru také politická funkce. Hesel v kampani má Jiří Drahoš několik, ale Jiří Padevět si myslí, že v jeho případě je tím nejpodstatnějším jeho jméno.

Jaké mají kandidáti podle jejich příznivců silné a slabé stránky? A co si jejich podporovatelé myslí o některých kontroverzích? Podívejte se na celou debatu na videu:

autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.