Vltava otevřela okna

11. leden 2018

Smyslem nového schématu je doprovodit umělecká díla hudební i literární větším množstvím diskusí.

Vážený pane Pokorný,

velmi si vážím Vaší práce i Českého rozhlasu. Bohužel poslední změny na Vltavě, jejímž jsem přes patnáct let pilným fanouškem, mne znepokojují – v nedělní odpoledne zmizel Jazz a nahradil jej pořad v podstatě populární hudby, ve všední dny posunutý Jazzophon (snad nám jej ráčí zachovati) sice vytvořil prostor pro literární pořad, ale kvality mikroher nedosahuje.

Tak snad jen zrušení vsuvky Rádia Wave vítám. Bude-li můj názor přidán na hromádku a až přijde čas k posouzení, bude-li brán v potaz, zcela mi to postačí.

Děkuji.

Václav Votruba

<hr/>

Vážený pane Votrubo,

děkuji Vám za kritické poznámky k novému programovému schématu stanice Vltava. Nedávno jsem měl schůzku s šéfredaktorem Vltavy Petrem Fischerem a detailně jsem jej seznamoval s názory posluchačů, které dorazily na mou adresu, a nyní si připravuji podklady na naše další setkání. Váš dopis je v tomto ohledu cennou zpětnou vazbou.

Záměrem nového vedení Vltavy je, s nadsázkou řečeno, trochu více „otevřít okna“: umělecká díla hudební i literární doprovodit větším množstvím diskusí, dát prostor většímu spektru hudebních žánrů a podobně.

Nedělní podvečerní pořad MusiCafé je motivován právě tímto záměrem. Nabízí hudbu, která se na Vltavě dosud objevovala jen sporadicky. Je samozřejmě otázkou, jak tento záměr přijmou posluchači Vltavy. Mým úkolem je sledovat jejich reakce, vyhodnocovat je a předkládat programovým pracovníkům jednak pravdivé zprávy o posluchačských názorech a také případná doporučení na programové úpravy.

I na základě mých poznatků došlo ke stažení Radia Wave z vysílání Vltavy, byl vnímán spíše jako cizorodý element bez pozitivního efektu.

Co se týče Jazzového podvečera, byl sice zkrácen o 15 minut, ale v programu Vltavy se s ním podle mých informací pevně počítá.

Věřím, že můj dopis přijmete s pochopením.

Srdečně Vás zdravím a přeji Vám co nejvíc spokojenosti s vysíláním Vltavy.

S pozdravem PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio