Těšíte se na práci na zahradě? Roubovat a prořezávat můžete i v zimě

Pokud už vám chybí práce na zahrádce, máme pro vás několik tipů. Vhod vám můžou přijít už začátkem roku. Stačí, když venku nebudou panovat velké mrazy.

Pokud venku nejsou velké mrazy, je v polovině ledna například vhodný čas pro nastřihání roubů jádrovin. Vybíráme pěkné pruty z jižní strany stromu. Jak rouby uložit jsme vysvětlili zde. Už můžeme začít i roubovat. Zatím třeba někde v chatce na podnože.

Používáme rouby, které jsme měli uložené v místě, kde nemrzne. Říká se, že roubujeme v ruce. Roubovance zamázneme na řezu voskem, dáme je do vlhkého substrátu ve sklepě, a jakmile to půda dovolí, vysadíme je ven. Už na začátku února můžeme vyrazit ven roubovat pruty meruzalky, podnože všech jádrovin a peckovin, nebo třeba lísek. Výjimku, i když ne pro každého, tvoří broskvoň. Ta se obyčejně jen očkuje.

Pro řez volíme podmračený den

Pokud chcete, aby vám stromy bujně rostly, zmlazujete koruny, připravujete se na přeroubování za kůru, pak zvolte pro řezání pěkný slunečný den. Ale jestli máte stromy plodné a nechcete, aby přerůstaly, nechte si zajít chuť a počkejte s řezem až do doby těsně před kvetením.

Které dřeviny lze prořezat v lednu

Pustit se můžete do keřů angreštu a rybízu, do lísek, lze (pokud jste to neudělali už na podzim) vyřezat suché výhony maliníku a ostružiníku. A máte-li dlouhé nůžky na stříhání větví, obejděte zahradu, ostříhejte všechny mumiové plody na stromech a na ohništi je spalte.

autor: Ivan Dvořák, časopis Zahrádkář
Spustit audio