V Suchých Lazcích pořádají referendum k obchvatu, v Brušperku kvůli Národnímu domu

12. leden 2018
Zprávy , Zprávy

Obyvatelé Suchých Lazců, městské části Opavy, rozhodnou v referendu o případných protestech proti stavbě silničního obchvatu. Hlasovat budou současně s prvním kolem volby prezidenta republiky.

Takzvaná jižní varianta obchvatu sousedního Komárova výrazně zasáhne do pozemků blízko rodinných domů a to se mnoha lidem nelíbí.

„Hlavně vést cestu 160 metrů od obce je nesmysl. A teď vlastně vesnice, která by byla zrušena,“ říkali před časem obyvatelé.

Už jednou se v Suchých Lazcích hlasovalo a výsledek byl jasně proti jižnímu obchvatu. „Jenže severní trasa je mnohem dražší a zničila by chráněnou krajinu. Takže z tohoto titulu vypadá jižní varianta reálnější,“ říká opavský primátor Radim Křupala (ČSSD).

I když referendum může zmocnit radnici v Suchých Lazcích k veškerým právním krokům proti stavbě silnice, město Opava se tímto řídit nemusí a záležet bude na vůli městského zastupitelstva.

Čtěte také

Referendum souběžně s prvním kolem prezidentských voleb bude i v Brušperku. Lidé budou rozhodovat o budoucnosti tamního Národního domu, ve kterém dřív sídlila restaurace.

V minulosti se už lidé v jiném referendu vyjádřili, že si restauraci v domě přejí. Město ale už rok a půl nemůže sehnat nájemce a proto navrhuje i jiné využití.

Národní dům v Brušperku

„My nechceme zrušit to původní rozhodnutí. Pokud se nějaký zájemce najde, restauraci bychom nechali provozovat dál. Ale abychom prostě měli tu možnost využít to ještě na jiné účely. Tak proto chceme nechat občany hlasovat,“ dodává starosta Jiří Pasyk (nez.).

autoři: mrk , tif , iha
Spustit audio