Tusk varuje před odchodem Polska z Unie, jakmile vyschnou evropské fondy

Předseda Evropské rady Donald Tusk varuje, že polská konzervativní vláda vedená stranou Právo a spravedlnost (PiS) by mohla prosadit odchod Polska z Evropské unie. Tusk kdysi vládu ve Varšavě sám vedl.

Domnívá se, že k pokusu o takzvaný polexit, tedy polskou obdobu brexitu, může dojít v případě, že Varšava přestane být čistým příjemcem prostředků z evropských fondů.

Na svém serveru se tématu věnuje německá stanice Deutsche Welle, jež se odvolává na rozhovor, který Donald Tusk poskytl polskému týdeníku Tygodnik Powszechny.

Tusk v něm řekl, že v očích Práva a spravedlnosti se výhody členství v Evropské unii redukují pouze na finanční benefity. Straně Jarosława Kaczyńského jsou prý zcela lhostejné další aspekty evropské spolupráce jako třeba společný trh, právní řád nebo bezpečnostní záruky.

„Snadno si lze proto představit situaci, že když se Polsko jednoho dne ocitne mezi čistými přispěvateli do evropského rozpočtu, polská vláda se rozhodne, že je čas zeptat se občanů, jestli stále chtějí, aby bylo Polsko součástí Evropské unie. Vláda Práva a spravedlnosti bude pak tvrdě pracovat, aby lidi ujistila, že nastal čas na odchod Polska z Evropské Unie,“ řekl předseda Evropské rady.

Spor o reformy

Deutsche Welle připomíná, že stávající polská vláda má už přibližně dva roky napjaté vztahy s Bruselem. Příčinou jsou především spory ohledně kontroverzní reformy soudnictví. Mezi další problémy patří odmítavý postoj Polska k přijímání migrantů a uprchlíků podle schváleného unijního plánu nebo kácení stromů v Bělověžském pralese, který je součástí přírodního dědictví UNESCO.

Evropská komise v prosinci zahájila vůči Polsku disciplinární řízení podle článku sedm Lisabonské smlouvy. Postup použitý poprvé v historii evropského integračního projektu může vést k uplatnění sankcí vůči Varšavě a případně skončit až pozastavením jejích hlasovacích práv v Evropské unii.

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Svůj postup evropská exekutiva odůvodňuje obavami z ohrožení právního státu a dodržování unijních hodnot v Polsku. Tusk krok Evropské komise označil za „smutný den pro všechny“, ale vyjádřil naději, že polská vláda nakonec vyvine snahu ke zmírnění sporů s Bruselem tím, že upustí od sporné reformy soudnictví.

Naděje jménem Morawiecki

„V Bruselu stále existuje velká naděje – neříkám důvěra, neboť ta se již bohužel ztratila – že Polsko přeci jen v Evropské unii zůstane“, doplnil k tématu Donald Tusk. Německý server poté pokračuje popisem očekávání od nového polského premiéra Mateusze Morawieckého, který nedávno obměnil velkou část varšavského vládního kabinetu.

Polská vláda se možná snaží o nový začátek a posílení vztahů s Bruselem, komentuje portál slova, která Morawiecki pronesl při oznamování personálních změn ve svém kabinetu.

„Nechceme být vláda lpící na dogmatických přístupech, doktrinářství nebo extremismu. Chceme být vláda, která spojuje dohromady ekonomiku se společností, stejně jako evropský a globální rozměr vedení s místní úrovní,“ uzavírá tehdejšími slovy Morawieckého Deutsche Welle.

autor: thk
Spustit audio