Alexandr Mitrofanov: Sankce znervózňují špičky ruského byznysu, jistí se pasem EU

12. leden 2018

Zatímco u nás se všechno točí kolem volby hlavy státu, v Rusku bude až v březnu, navíc s předem známým výsledkem, takže do aktualit se dostávají i jiná témata.

Momentálně je to například hrozba dalších sankcí Spojených států amerických proti některým ruským činitelům. List Kommersant právě zveřejnil zprávu, že Washington připravuje nový sankční seznam, na němž se má ocitnout asi 50 vysoce postavených státních úředníků a špiček byznysu včetně jejich rodinných příslušníků, což by dohromady čítalo na 300 lidí.

List s odvoláním na své americké zdroje uvádí, že měřítkem pro zařazení na černou listinu bude „blízkost k nejvyššímu ruskému vedení“. Nejvyšší vedení je v Rusku jediné, to je Vladimir Putin.

Toto sdělení se objevilo krátce po zjištění informačního portálu RBK, že se občany Malty stalo více než 730 lidí, kteří, jak decentně uvádí RBK, mají jména a příjmení, která jsou v Rusku velmi dobře známa. Jinými slovy, jsou to takzvaní kapitáni byznysu a členové jejich rodin.

Maltské občanství, které si pořídili jako rezervní ke stávajícímu ruskému, je mělo každého stát přibližně 880 tisíc eur. Taková je minimální výše investic, které má uchazeč o občanství vložit do maltského průmyslu výměnou za pas této země, který poskytuje řadu výhod občana členského státu EU.

Malta - poloha

Jistit se pasem EU

Na seznamu novopečených maltských občanů objevil RBK řadu jmen z ruského žebříčku miliardářů včetně zakladatele a spoluvlastníka Yandexe Arkadije Volože a členů jeho rodiny. Yandex je znám i v Česku, jde o ruskou nadnárodní korporaci specializující se na internetové služby. Jsou tam i top manažeři Kaspersky Lab, další mezinárodně známé firmy se specializací na internetovou bezpečnost.

Tyto zprávy dobře ladí s článkem ruské služby Reuters, který vyšel loni koncem listopadu. Reportéři hovořili s lidmi, kteří tvoří špičky ruského byznysu, a jejich blízkým okolím, celkově s dvěma desítkami lidí. „Je to napjaté, nejisté. Jakmile ti přišijí, že máš blízko k Putinovi, zkus potom dokázat, že to tak není,“ cituje Reuters vysoce postavený zdroj ve velké ruské firmě.

Ten pak pokračoval: „Taktika Američanů je srozumitelná. Způsobit co největší bolest těm, kteří podporují Putina. Jak podnikům, tak fyzickým osobám. Aby pochopili, že už toho bylo dost. Navíc před volbami.“

Zdroj z okolí velkopodnikatele, který je na žebříčku TOP 100 časopisu Forbes, řekl, že jeho šéf se rozhodl omezit účast na veřejných akcích, kde se ukazuje Putin, aby na sebe neupozorňoval Američany: „Snaží se co nejméně být viděn vedle Putina. Není jasné, čím se budou Američané řídit při sestavování černé listiny. Zdá se, že se tam může ocitnout kdekdo.“

Alexandr Mitrofanov

Další zdroj z okolí jednoho z ruských miliardářů pověděl: „Někteří velkopodnikatelé dnes volí jako nejlepší strategii být zticha. Další se snaží zlepšit reputaci podílem na velkých sociálních projektech na Západě.“ Lze dodat, že jiní se zas jistí pasy EU. V každém případě je to jinak, než tvrdí čeští příznivci Putina, podle nichž sankce posílily jeho pozici v Rusku.

Autor je komentátorem deníku Právo

autoři: ami , Alexandr Mitrofanov
Spustit audio