Jak se z rybníka dostat až na olympiádu? Podívejte se na výstavu v Žatci

13. leden 2018

Pletené dresy, nasvícený rybník a nadšení kluci. I takové byly začátky ledního hokeje na severu Čech. Regionální muzeum v Žatci tuto dobu připomíná novou výstavou s názvem Válka s hokejkami. Výstava se vrací do časů vzniku amatérských hokejových mužstev, které se postupem let dostala až do nejvyšší hokejové soutěže.

Na výstav jsou jak historické předměty ve vitrínách, fotografie, ale i velké exponáty. Například celý povoz.

„To je povoz českého občana z německé oblasti, který vstupuje za nově vytyčenou hranici. Vracíme se tím do třicátých a pak hlavně čtyřicátých let minulého století, kdy lidé, kteří odešli ze zabraného území, položili základ pro tento sport,“ vysvětlil kurátor výstavy Miroslav Černý.

Hokej se prosazoval v různých místech, ale nejvýrazněji podle kurátora ve východní části žateckého okresu, u obcí Jimlín a Opočno. „Nutné je vědět, že hokej v Opočnu měl dvě éry – válečnou a poválečnou. A pak na nějakou dobu nastal útlum a potom se znovu obnovil.“

Pamětníkem druhé éry byl Jiří Horník. „Už jako kluci jsme s těmi staršími byli na rybníce,“ vzpomíná. „Dneska by se tak ani nedalo hrát, protože ani nezamrzne rybník. Tehdy zamrzl v listopadu a až do Josefa se dalo hrát,“ říká. A vzpomíná spolu s dalším pamětníkem, Miroslavem Šubertem, jakou podporu měl hokej u místních. „V neděli odpoledne v sobotu před zápasem přiběhly ženské s košťaty a zametly rybník. Od studny se nosila voda, vozila se na sáňkách a hladil se led. Byli potřeba k tomu lidi, ale ty byli, přišli….“ dodává Horník.

Když byla v Chomutově a Litvínově, kde se rozvíjel průmysl, založena závodní hokejová mužstva, oslovila sportovce právě i ze Žatecka. Ti nejlepší se pak dostali až na olympiádu.

Výstava Válka s hokejkami začala ve čtvrtek 11. ledna a potrvá až do 18 února.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio