Svědectví z nehody u Horoměřic. 'Bylo ticho, pak začaly brečet děti,' popisuje cestující

14. leden 2018

Osmnáctiletá Julie Ondračková v pátek na poslední chvíli dobíhala autobus mířící z Prahy do Horoměřic. Oddychla si, když ho stihla, protože do Horoměřic jela kvůli prezidentským volbám. Štěstí se ale otočilo v neštěstí, když autobus po srážce s autem narazil do stromu. Po nehodě bylo podle ní nejprve ticho, pak začaly brečet děti. Tři lidé po nehodě na místě zemřeli, desítky zraněných rozvezli záchranáři do nemocnic.

„Chtěla jsem stát, pak jsem si řekla, že si sednu, protože tam bylo volné místo. Na poslední chvíli tam ale přišla starší paní, tak jsem ji pustila sednout. Autobus byl docela nacpaný,“ vypráví pro Radiožurnál osmnáctiletá dívka Julie Ondračková, která byla při nehodě v autobuse u Horoměřic.

Autobus prokličkoval zatáčkami a vjel na rovinku, kde se nejdřív srazil s autem a pak narazil do stromu.

„Řidič troubil, přišel první náraz, sesunuli jsme se na sebe. Stihla jsem si v hlavě říct, že jsme všichni v pohodě. Pak ale přišel druhý náraz,“ popisuje.

Osmnáctiletá Julie Ondračková přežila nehodu autobusu u Horoměřic

V havarovaném autobusu přitom nemusela vůbec být. Stačilo málo a spoj by nestihla, autobus totiž dobíhala na poslední chvíli.

„První vteřiny si úplně nepamatuji. Bylo podle mě ticho, pak začaly brečet děti. Bylo tam spousta dětí. Muži, kteří tam byli, si hned vzali kladívko a snažili se rozbít sklo, abychom se dostali ven. Spousta lidí začala kopat do dveří. Autobus byl převrácený na jeden bok,“ vzpomíná Ondračková.

Když se dívka dostala z autobusu, začala pomáhat ostatním. „Chtěla jsem pomáhat, uvnitř autobusu byly na zemi babičky. Třeba babička, kterou jsem pustila sednout, dopadla mnohem hůř než já,“ dodává.

Děti strašně plakaly, nikoho tam neměli
„Byly tam děti z mezinárodní školy, které neuměly česky. Bylo jim třeba deset, strašně plakaly a neměly tam rodiče, nikoho. Snažila jsem se je uklidnit a dovolat se jejich rodičům,“ říká.

Sama z nehody vyvázla téměř bez zranění. „Až potom jsem si všimla, že mám roztržené kalhoty a poškrábanou část nohy. Nic mě ale vyloženě nebolelo,“ přibližuje.

Krátce po srážce volala i své mamce Pavlíně Ondračkové. „Zazvonil telefon. Nevěděla jsem, co se stalo. Nervózní jsem ze začátku nebyla, protože jsem netušila, jak moc velké to je. Pak jsem si začala uvědomovat, že Julinka měla roztřepaný hlas. A začala jsem mít velký strach,“ doplňuje její maminka.

Studentka v autobuse znala několik spolucestujících. „Viděla jsem tam tatínka mojí spolužačky ze základky. Psala jsem jí, že jsem ho viděla, že bude v pohodě. Později mi psala, že je v umělém spánku a má něco se žebry a plícemi,“ popisuje dívka.

Další zranění zůstávají dál v nemocnicích. Na místě zemřeli tři lidé a dalších 45 bylo zraněno, šest z toho vážně. Mezi zraněnými bylo i 12 dětí. Vyšetřovatelé příčinu nehody zatím neznají. Společnost Arriva, které havarovaný autobus patří, se s cestujícími chce spojit kvůli případnému odškodnění.

Nehoda autobusu v Horoměřicích
autor: fir
Spustit audio